Webbinarium: Agile – den nya arbetsmetoden

Har du någonsin fått ett äpple i huvudet, hittat en smält chokladbit i fickan, eller bränt proppen på wolframtråden? Rätt person med rätt kunskap på rätt plats vid rätt tid är ju rätt bra — men det som skapar innovationer är konsten att experimentera och lära sig.

Under denna kväll lär du dig några agila principer och metoder och hur du kan tillämpa dem för att jobba smartare och mer innovativt.

“Agile” är en uppsättning metoder och arbetssätt som tagit världen med storm under de sista decennierna. De agila metoderna innehåller tankemodeller och verktyg som hjälper startups såväl som stora företag att fokusera på rätt saker och utföra dem rätt. Man jobbar agilt inte bara inom IT-systemutvecklingen utan även för att förbättra produkter, processer och organisationer. Det har visat sig att ledare gärna ökar nivån av självorganisering i sina organisationer, och kollegorna på verkstadsgolvet njuter av självständighet, personlig utveckling och klara målsättningar.

När man vill skapa nya produktkategorier, förändra ett företags kultur, eller forska och utveckla sånt som ännu inte existerar, behövs metoder där förändring är ett centralt koncept. I jämförelse fungerar traditionella, plandrivna s.k. vattenfallsmetoder bäst för projekt med kända utmaningar som lätt kan upprepas, och där oväntade förändringar kan bromsas eller förhindras tills projektet rotts i hamn.

Det låter självklart att man bör använda rätt metod enligt projektets art — ändå har de flesta företag inga verktyg för att hantera komplexa projekt.

De agila metoderna är väl lämpade för att:

  • Utforska utmaningar som innehåller okända och komplexa element
  • Leverera affärsvärde tidigare och kontinuerligt
  • Minska produktionsrisker
  • Dra nytta av allas kunskap
  • Kontinuerligt förbättra produkter, processer och organisationer

Som programvärd fungerar TFiF-medlemmen Martin von Weissenberg, som jobbar som agil coach och utbildare på företaget agile42 Finland. Martin kom första gången i kontakt med agilitet år 2003 och blev biten av flugan år 2006. Han har hjälpt dussintals företag att anamma agila metoder och arbetssätt, är aktiv i intresseorganisationerna Agile Finland och Scrum Alliance och bedriver doktorsstudier i agil organisering på Hanken. Hans mörka förflutna innehåller förutom teknologorkestral verksamhet också några TF-spex.

Om du är nyfiken på vad Agile är, vad är för- och nackdelarna med att arbeta på det här sättet, eller till och med överväger att anta delar av det i ditt personliga arbete eller till ditt företag, är detta att rekommendera för dig!

Denna session arrangeras på distans över Zoom-konferensverktyget. Vi rekommenderar att deltagarna använder en dator med internetuppkoppling, modern webbläsare (gärna Chrome, Safari eller Edge) och headset eller konferenshögtalare.

Zoom-appen kan också installeras på moderna telefoner och surfplattor (hämta Zoom för Android och iPad/iPhone), men minns att en liten display kan vara svårläst.
Du kan testköra Zoom-möte här.

 

Lista över redan anmälda