Super- och kvantdatorer; vad, hur och etik
Finland har en superdator LUMI i en före detta fabrikshall i Kajana. Den nyttjas av CSC, IT-centret för vetenskap, och betjänar forskarmiljöer som behöver stor räknekapacitet, samt t.ex. Meteorologiska Institutet med dess massiva datakörningar för väderprognoser och klimatmodeller.
Etik och Miljöutskottet EMU inom TFiF ordnar en diskussionskväll om superdatorernas utveckling. Är det Citius Altius Fortius som gäller? Fast IOK har tillagt ordet Communis i sin slogan – dvs. tillsammans. Vem styr alltså denna utveckling av superdatorerna?
I Finlands Silicon Valley, d.v.s. Otnäs finns ett från VTT avknoppat företag IQM, som är ledande i Norden på att utveckla kvantdatorer. Det grundades 2018 och har redan över 300 anställda, med nästan 50 nationaliteter. Men till vad eller för vem behövs kvantdatorer? Hur påverkar de vårt samhälle? Och hur är det med elförbrukningen för dessa datorvärldens hip- och top-produkter?
Tillsammans med toppexperter från CSC och IQM diskuterar vi både super- och kvantdatorernas vad, hur, varför, för vem, påverkan på samhället och överhuvudtaget utvecklingens etik.
Våra inledare är Jessica Parland-von Essen, Utvecklingschef på CSC och Shan Jolin från IQM som jobbar som Quantum engineer. Kvällen modereras av Alec Estlander, miljöråd och ordförande för Etik- och Miljöutskottet samt EMU-medlemmen Raoul Udd, Managementkonsult inom IT på företaget Netlight Consulting.
Vi bjuder på en lätt matbit klockan 17.30. Diskussionen inleds klockan 18.00.
Det kostar inget att delta. Du får gärna ta med dig en familjemedlem, kollega eller kompis.
Välkomna med till datorteknikens nya sfärer!
Etik- och miljöutskottet
PS. Om du har frågor om evenemanget kan du kontakta Alec Estlander, alec.estlander@gmail.com / 0400 286 688