Förutsättningar för att lyckas med mentorering

19.09.2024

Att ha en utomstående person som följer ens utveckling under en längre tid är värdefullt, konstaterar Jessica West, aktuell som föreläsare för TFiFs mentorprogram TFiX. Under programmets kickoff den 14 oktober samlas årets tolv mentorpar för att tillsammans lägga grunden för en framgångsrik mentoreringsresa.

Foto: Jessica West

 

Adepterna träffar sina mentorer för första gången i oktober. Därefter är tanken att de ska träffas regelbundet under ett drygt halvt år. Som stöd på vägen har de TFiX mentorguide och den vägkost Jessica West, universitetslärare i organisation och ledning vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi, ger mentorparen under kickoff-tillfället. West är även konsult, erfaren mentor och snart färdigutbildad mental tränare. Hon är också medförfattare till TFiX mentorguide som används inom programmet.

Mentorering handlar inte bara om att överföra kunskap, utan om dialogen mellan mentor och adept. I dagsläget är det inte så viktigt att mentorn är äldre eller mer erfaren än sin adept. Fokus ligger i stället på att båda två kan lära av varandra och ges möjlighet till självutveckling.

Denna inställning stämmer väl överens med den bild West har av särskilt unga vuxnas behov av vägledning.

– Det finns mycket forskning som tyder på att olika former av coachande samtal är gynnsamma. I dagens kunskapssamhälle är informationen mer lättillgänglig än någonsin tidigare. Det kan leda till att unga behöver vägledning i att hitta sig själva och välja rätt väg. Här kan mentorer och coachande samtal spela en avgörande roll för självutvecklingen, säger West.

West lyfter upp fyra grundläggande förutsättningar för ett lyckat mentorskap: ömsesidig respekt, en gemensam riktning, tillit till mentoreringsprocessen och en vilja att utvecklas.

– Om någon av dessa delar saknas kan det leda till att man inte kommer någonstans. Då kan det vara bra att stanna upp och dubbelchecka att alla grundförutsättningar finns där, fortsätter hon.

Det händer ibland att mentoreringen kör fast eller avbryts av andra orsaker, till exempel om omständigheterna för adepten eller mentorn förändras.

– Ibland kan det vara så att personkemin helt enkelt inte fungerar, och det är också helt okej. Det viktigaste då är att inte ge upp, utan kontakta någon i programmet för att hitta ett nytt alternativ, konstaterar West.

 

Vad vill du ge för råd till de mentorpar som inleder sin mentoreringsresa i oktober?

– Mitt råd till mentorerna är att ha stora öron. Syftet är att du ska lära adepten springa, inte själv springa åt den, säger West.

– Adepterna ska tacka sig själva för att de investerar i sin egen utveckling. Självutveckling är inte alltid roligt och det sker inte över en natt, med det är under processens gång som man lär sig mest om sig själv.

Till alla som funderar på att delta i ett mentorprogram har West ett tydligt budskap:

– Oavsett om du funderar på att delta som mentor eller adept – gör det! Det är en otroligt fin kunskaps- och utvecklingsresa ni får uppleva!

Liknande artiklar

18.11.2024

Professor: Datorerna måste bli bättre på att förstå oss människor

19.11.2024

Urdsgjallar står kvar och får sällskap av bostadshus

20.11.2024

TFiF valde ny styrelse och fastställde verksamhetsplanen för 2025