Hur skulle det smaka med en Asienfond?

11.10.2024

Asien erbjuder ett brett utbud av investeringsmöjligheter, men på grund av kultur- och språkförbistringar är det för vanliga placerare i alla fall främst någon typ av aktie- eller indexfond som är aktuell.

Foto: Canva

Portföljförvaltare Tino Sievänen på Aktia har länge arbetat med aktieinvesteringar i utvecklingsländer, i hög grad då Asien, och banken har också en stark position gällande ränteinstrument av olika slag. Mycket av jobbet görs för institutionella placerare och i samarbete med utländska samarbetspartner.

– Skulle man som placerare helt lämna bort den världsdelen skulle samtidigt en stor del av jordklotet lämnas utanför, säger Sievänen.

Svår marknad

Sievänen konstaterar att det kan vara bra att investera i Asien också med tanke på den geografiska riskspridningen.

– Den ekonomiska utvecklingen i världsdelen är i genomsnitt snabbare än i både Europa och USA. Samtidigt gäller det dock att komma ihåg att Asiens andel av världens börshandel är ganska liten. Med Japan borträknat står hela Asien för knappt 10 procent av den internationella börshandeln, och av den andelen står Kina för ungefär hälften, säger han.

Enligt Sievänen luktar det också lite risk på börsmarknaden i Asien, vilket syns i att de förvaltare som är specialiserade på världsdelen inte just nu ser speciellt optimistiskt på regionen som helhet.

– Givetvis finns det länder och företag där som klarar sig bra. Det gäller bara att hitta dem, vilket inte är det lättaste. Dessutom gäller det för portföljförvaltarna att noggrant beakta bland annat de politiska riskerna i olika länder när de bygger sina tillväxtmarknadsportföljer, säger han.

Räntefonder ett alternativ

Aktia jobbar aktivt med placeringar i Asien och har efter coronakrisen igen börjat besöka området för att hålla sig ajour med utvecklingen i de centrala länderna och deras börser. Allmänt taget konstaterar Sievänen att ekonomin har återhämtat sig efter coronapandemin men lite långsammare än i Europa och USA.

– Men oberoende av var i Asien man funderar på att investera är det bästa alternativet för vanliga placerare aktie- och räntefonder eller ETF:er. Det sistnämnda är alltså fonder som placerar i olika tillgångsslag och som handlas på börser på samma sätt som aktier. Alla de här har dedikerade förvaltare som känner marknaderna i Asien, säger han.

Aktia är speciellt aktivt då det gäller ränteinstrument, alltså placeringar i staters eller företags skuldebrev. För dem gäller enligt Sievänen inte samma geografiska regler som för aktier. Det innebär att exempelvis Sydamerika och Afrika är väl representerade i olika räntefonder som placerar globalt.

– Räntefonder lämpar sig också för småplacerare och fondbolagen i Finland erbjuder många produkter att välja mellan, säger han.

Oberoende av i vilken fond man investerar lönar det sig enligt Sievänen att alltid bekanta sig med fondprospekten.

– De berättar detaljerat om vad fonderna investerar i och om de är aktivt förvaltade eller om placeringarna följer vissa index, säger Sievänen.

Indien på modet

Eftersom Asien är ett jättelikt område med många globala teknologiföretag finns det givetvis gott om placeringsmöjligheter för en insatt aktieplacerare. Speciellt Indien har varit på många investerares tunga de senaste åren. Landets ekonomi växer snabbt och landets åldersstruktur är enligt Sievänen klart förmånligare än till exempel i Kina, som hotas av en pensionsbomb de närmaste decennierna.

– Ur en placerares synvinkel är Indien dock inte helt problemfritt. Prisnivån på aktierna är ganska hög och därför kan man som placerare fråga sig om man i slutändan kanske kunde få bättre avkastning annanstans, säger han.

Han säger att även risken för en börsbubbla har ökat i landet då mängden småinvesterare har ökat massivt de senaste åren. Även många investerare som har lämnat Kina siktar i stället in sig på Indien.

– Fast Indien är en jättemarknad som utvecklas snabbt gäller det att komma ihåg att landets andel av den globala aktiemarknaden är under två procent, jämfört med USA:s andel på cirka 65 procent. Om man geografiskt vill diversifiera investeringarna kan det för en vanlig placerare därför vara betydligt lättare att satsa på USA, säger Sievänen.

 


Förstå vad du investerar i

Proffsplaceraren Tom Lindström säger att han och hans far, placeringsnestorn Kim Lindström, huvudsakligen investerar i Finland och Norden, marknader de känner till.

– Det finns många intressanta investeringsobjekt i Asien men redan språkfrågan och de lokala lagstiftningarna gör placerandet vanskligt för en vanlig nordbo. Tidsskillnaden är ett annat praktiskt hinder för direkta placeringar i Asien. Om vi investerar där sker det därför genom börslistade ETF:er som är färdigt komponerade investeringsinstrument, säger han.

Lindströms filosofi gällande riskspridning är att stora finska och nordiska exportbolag genom sin affärsverksamhet automatiskt är geografiskt diversifierade.

– Att höja på risken genom direkta placeringar i exotiska länder för att sedan kanske få samma eller sämre avkastning som genom placeringar på närmarknaden är enligt min åsikt inte fiffigt. Då är indexfonder eller aktivt förvaltade fonder lättare och tryggare sätt att investera i Asien om man nöjer sig med marknadsavkastningen, säger han.

Liknande artiklar

15.10.2024

Chalmersspexet – en studentikos klassiker

14.10.2024

Tre tips för att boosta självkänslan i matematik

09.10.2024

Sök till studerandekontakt 2025