Unga ställer nya krav på ledarskapet – motivation och välmående i fokus
20.02.2025I diskussionen om välmående i arbetslivet nämns ofta bristande ledarskap som en av syndabockarna. Men vad betyder det? Hur ser ett dåligt ledarskap ut? Hur borde ledarskapet se ut för att stödja personalens välmående? Och till hur stor del är välmående en ledarskapsfråga? Vi kan se att ett traditionellt, auktoritativt ledarskap inte längre går hem, speciellt inte hos den unga generation som nu kommer in på arbetsmarknaden. Ledskapet står inför en stor förändring, personligen tror jag att de företag som reagerar på detta nu, kommer att vinna över dem som reagerar senare.
Dagens arbetsliv innehåller en mängd stressfaktorer i form av bl.a. lönsamhetskrav, tidspress, informationsflöde, ständiga avbrott, komplexitet, arbetsmängd och osäkerhet. För att balansera upp detta ökar vårt behov av sådant som får oss att må bra och ger oss energi. Känslan av oro och stress balanseras upp med återhämtning och känslor av tillhörighet, meningsfullhet, rättvisa, autonomi, trygghet och tydliga ramar. Min definition av ett gott ledarskap är ett ledarskap som minimerar stressfaktorer och maximerar faktorer som får oss att må bra.
Detta gäller alla människor, men blir speciellt tydligt hos den unga generation som nu kommer ut i arbetslivet. Jämfört med äldre generationer som värderat lön, befordran och status högt, lägger de yngre större vikt vid meningsfullhet, engagemang, intellektuell stimulering och balans mellan arbete och fritid. De är också uppfostrade till ett kritiskt tänkande och ifrågasättande.
Vi behöver alltså se över vårt ledarskap och öppna upp för dialog, lära oss skapa trygga rum, bygga inre motivation och skapa en känsla av meningsfullhet och delaktighet. Vi behöver också stödja dem som kommer ut i arbetslivet med tydliga ramar och tydlig kommunikation om de spelregler som gäller; skapa realistiska förväntningar på arbetslivet.
Som ingenjörer behöver vi lära oss förstå människan, våra behov, vårt beteende och kopplingen till välmående. Det är en fascinerande värld med enorm potential. Nyckeln är att leda känslor. En människa som känner sig behövd, uppskattad och kompetent kommer att trivas, prestera och blomstra.
Text: Sonja Enestam, Foto: Privat och Canva
Sonja Enestam är TFiF-medlem med bakgrund i energiindustrin. Idag jobbar hon med coaching, utbildning och konsultering inom ledarskap och välmående. Hon kommer att föreläsa om bl.a. arbetsvälmående och mänskligt ledarskap på TFiF-evenemang under året.