Produktionsekonomins mänskliga faktorer
15.04.2025Det råder bevisligen en god anda inom forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet. Den peppande tävlingsinriktade stämningen inom enheten ger också resultat. Enheten tilldelas ITU-priset Banbrytare av TEK och TFiF.
Text: Katariina Rönnqvist
Översättning: Apropos Lingua
Foto: Teija Soini
Den andra tisdagen varje månad vankas det gemensam frukost inom forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet. Alla 48 anställda är inbjudna. Över en kopp kaffe går man igenom aktuella ärenden och firar gemensamma prestationer, till exempel forskningsresultat eller framgångar i undervisningen.
– Man får utebli om man har annat obligatoriskt program, men alla försöker nog delta, eftersom hela dagen bygger på gemensamt arbete i olika delar och sammansättningar, säger professor Harri Haapasalo som leder enheten.
– Det här är ”semi-mandatory”, men deltagandeprocenten är ändå rätt så hög, tillägger han nöjt.
Enheten började med de gemensamma frukostarna på distans under coronatiden. Vanan har hängt kvar, men nu samlar frukosten gänget fysiskt på en plats. Haapasalo tycker gemensam frukost är ”ett jäkla bra påhitt”. Om det ska tas ett beslut i enheten, hör sig enhetsledningen för om hela personalens åsikt vid frukosten. Målet är att få ett brett kunskapsunderlag för beslutet, höra olika perspektiv och engagera personalen.
– För tio år sedan började vi lyssna mer lyhört till vad arbetsgemenskapen behöver. Det efterfrågas hela tiden mer transparens i beslutsfattandet och i informationsgången så det har vi försökt utöka, förklarar Haapasalo om de månatliga träffarna.
– Frukost är en ganska bra motivation att komma i tid, tillägger doktoranden Laura Kauppinen med ett leende.
Pepp i teknologanda
Arbetslivsprofessor Kari-Pekka Heikkinen berättar att produktionsekonomin har bland de bästa resultaten i fråga om arbetstillfredsställelse och arbetshälsa av forskningsenheterna vid Uleåborgs universitet. Enligt resultaten som publicerades i februari 2024 var enhetens totalresultat 4,43/5. De finländska universiteten hade ett medeltal på 3,87.
Enligt Harri Haapasalo beror den goda arbetstillfredsställelsen förutom på öppenheten och transparensen också på deltagande, ansvarsgivande och jämlikhet.
– Det är inte förbjudet att samarbeta, som doktoranden Nina Jackson uttrycker det.
Hon gläds till exempel åt att konkurrens inte står i vägen för att arbeta tillsammans inom enheten för produktionsekonomi. I enheten betonas teamarbete.
Heikkinen berättar att man i enheten uppmuntras till akademisk autonomi. Var och en har möjlighet att planera sitt arbete och grader av frihet att genomföra det.
– Var och en är viktig och individen respekteras. I vår enhet betonas arbetets betydelse, vi utmanas till lärande och uppmuntras till samarbete.
Enligt Heikkinen är gänget i enheten tävlingsinriktat, men konkurrensen är inte blodig utan det är pepp i teknologanda. Inom produktionsekonomi har antalet utexaminerade diplomingenjörer och doktorer ökat, likaså antalet referensgranskade forskningspublikationer och hänvisningarna till dem. Också forsknings- och utvecklingsfinansieringen till enheten har ökat särskilt inom de senaste fem åren. Examensprogrammet inom produktionsekonomi har beviljats de internationella ackrediteringarna ASIIN och EUR-ACE som erkänsla för utbildningens kvalitet.
– Det förekommer ingen negativ konkurrens mellan individer eller forskningsgrupper. Vår enhet är uppmuntrande och jag har fått stöd av mina kolleger. Också balansen mellan arbete och fritid är i skick, säger doktoranden Pukar Kunwar.
Haapasalo och Heikkinen berättar att enheten för produktionsekonomi är mångfaldig och tvärvetenskaplig. Ungefär 15 procent av personalen har utländsk bakgrund och utöver diplomingenjörer har det också funnits doktorander bland annat inom humaniora och ekonomi. Nina Jackson är pedagogie magister.
Direktören visar vägen
Uleåborgs universitet premierade i höstas Harri Haapasalo och forskningsenheten för produktionsekonomi för ett exemplariskt förverkligande av universitets värde ”vi lyckas tillsammans”.
– Ledningen spelar en viktig roll. Den bygger upp en kultur och normer om vad som är okej och vad som inte är det. Det behövs en vägvisare och där har Harri lyckats bra, rent av utmärkt”, berömmer Heikkinen sin kollega.

Kari-Pekka Heikkinen
TEKs och TFiFs jury för priset Banbrytare hoppas att enheten också ska inspirera andra organisationer till långsiktig och målinriktad utveckling av arbetsgemenskapen. Vilka lärdomar kan ni dela med er av?
– Respektera och lyssna på andra. Det är också bra att våga berätta om sina önskemål och behov. En arbetsgemenskap kan inte direkt tala om för en annan hur de ska få till stånd en god stämning. Människorna måste skapa kulturen tillsammans, säger Jackson.
För mer information: Harri Haapasalo, chef för forskningsenheten, harri.haapasalo@oulu.fi
Banbrytare lyfter fram fantastiskt teamarbete
TEK och TFiF delar ut priset Banbrytare till en arbetsgemenskap eller ett team inom teknikområdet som uppvisar en särskilt stark samarbetsanda. Grunderna för erhållandet av priset är bland annat gemenskap, öppenhet, mångfald, inkluderande och en stödjande arbetskultur i kombination med produktivt arbete. Helt nya och effektiva sätt att arbeta i team kan också vara en grund för belöning.
Vinnaren valdes av en jury bestående av framstående experter inom teknik och naturvetenskap. Ordförande för juryn var Katja Toropainen, grundare av organisationen Inklusiiv och tidigare huvudkurator för Slush.
”Forskningsenhetens långsiktiga utveckling av verksamheten har lett till konkreta resultat, såsom en låg stressnivå och en hög arbetstillfredsställelse bland personalen. Dessutom satsar pristagarna klart och konkret bland annat på att inkludera och integrera studerande och internationella experter. Som helhet framgick det också tydligt att arbetet och temana ses ur ett kontinuerligt utvecklings- och inlärningsperspektiv”, beskriver Toropainen.
Prissumman är 5 000 euro.
Ansökan om nästa års ITU-priser inleds i november 2025. Läs mer: www.tfif.fi/itu