Dagens ”måste ha-pryl” är morgondagens skrot

14.11.2024

Då jag växte upp på 1980- och 1990-talen vilade ett milt stigma över den som pillade med datorer. Dataspel var okej, men nördighet i överkant smällde inte högt på skolgården – snarast tvärtom (själv föredrog jag 8 bits Nintendo).

Dåförtiden betydde ”nörd” detsamma som tönt – en ren förolämpning, som på sin höjd användes i självironiskt syfte. Få anade att tekniskt överintresserade personer Elon Musk och Mark Zuckerberg en vacker dag skulle ta över världen.

En grå helg i november forslar jag barnen på upptäcktsresa till Tekniska museet vid Gammelstadsforsen. Museets uttalade löfte är att presentera ”historia och nutid” inom teknik, industri och innovationer. Även om utställningen är både pedagogisk och interaktiv, så känns den snarast retro – siktet är nog inte direkt inställt på framtiden, åtminstone inte som den ter sig 2024.

Mina två små genier i lågstadieåldern rusar omkring och stortrivs – men är de rätt målgrupp för att absorbera djupare insikter i vårt lands utveckling från agrarsamhälle till spetsteknik?

Själv blir jag lätt nostalgisk då jag ser tjock-tv:ar, VHS-spelare och Nokias gamla mobiler – och slår mig ner för att bläddra i den analoga prototypen för internet: en telefonkatalog från 1993.
Tekniska muséet inhyser ett kulturarv, som det hör till allmänbildningen att begripa sig på. Ifall vi inte bevarar dessa prylar så tappar vi kontakten med vårt eget förflutna. Då kan vi inte heller förstå nutiden i rätt kontext, eller sikta mot framtiden.

”Varifrån kommer vi? Vad är vi? Vart går vi?” heter en postimpressionistisk, nästan primitivistisk målning av Paul Gauguin från 1897.

I ett hörn står Toroidions konceptbil och samlar damm. Ännu en finsk innovation som gick om intet. En vemodig tanke slår mig. Hur många prylar som byggs i dag kommer att fungera om 100 år? Bevara sin relevans ens i 10?

Teknik är en grundbult i samhällen. Men ack så lätt utbytbar. Riktningen är obönhörlig: framåt i snabbspolning.

Ibland behöver vi se till att pausa, rentav backa bandet.

De obesvarade frågorna är kanske de viktigaste: Varifrån kommer vi? Vem är vi? Vart är vi på väg?

 

Bild: Canva

Liknande artiklar

20.12.2024

Universiteten lär sig att bli neurodiversitetsmedvetna

18.12.2024

Endast var tredje person över 50 år tror sig få arbete om de blir arbetslösa

17.12.2024

TFiF delade ut stipendier – Asien lockar utbytesstuderande