Kandidater i kommunal- och välfärdsområdesvalen 2025
Tekniskt kunnande behövs inom alla nivåer av beslutsfattande i samhället. Därför vill vi stödja våra medlemmar att kandidera i vårens kommunal- och välfärdsområdesval, och samtidigt göra det lättare för våra medlemmar att hitta TFiFare som är uppställda i den egna kommunen eller valkretsen.
Är du också TFiF-medlem och kandidat, men saknas på den här sidan? Fyll i den här blanketten senast 31.3.2025, så lägger vi till dig.
Kommunalval
Esbo
Bosse Lönnqvist, SFP
Diplomingenjör, Chief Business Officer
Tvättäkta Esbobo, diplomingenjör med över 30 års erfarenhet inom teknologiindustrin. Brinner för teknik, innovation och utbildning. Har varit mentor vid Aalto och klasspappa i 10 år. Aktiv i kommunalpolitiken sedan 2012 – bl.a. i fullmäktige, Svenska rum och Kasvun ja oppimisen lautakunta. Har även varit ordförande för SFP i Esbo och styrelsemedlem i Prakticum. Ser en jämlik och uppmuntrande skola som nyckeln till Finlands framtid.
Leena Sarvaranta, SFP
TkD
Jag har erfarenhet i teknologisk utveckling och frågor om innovation, industri och regionalpolitik. Genom att tänka med framsyn och viljan att visualisera större enheter vill jag bidra på kommunal nivå att vi har förutsättningar för en bra vardag inom de ramar som världspolitiken och rikspolitiken – och framför allt våra egna attityder – tillåter.
Helsingfors
Björn Fant, SFP
Fil. dr., Docent i fysik
Jag är nu pensionär, men aktiv på olika sätt. Under min yrkeskarriär har jag forskat och undervisat vid Helsingfors universitet med avbrott för forskningsarbete främst i Sverige, men även för kortare perioder i Danmark, England och Frankrike. Internationellt samarbetet är karakteristiskt för fysikforskningen. Jag har även erfarenhet av universitetsadministration emedan jag suttit tolv år i universitetets konsistorium (numera styrelse). Beslutsfattande i Helsingfors stad har jag erfarenhet av via nämndarbete (utbildningsnämnden och miljönämnden). De senaste åren har jag engagerat mig mycket i äldrepolitiska frågor.
Emma Ringbom, SFP
Diplomingenjör, Head of Software Tools
Jag är född och uppvuxen i Helsingfors och är en aktiv sjöscout och diplomingenjör. Jag fungerar som kretsordförande för SFP i Helsingfors sen 2023. Som kretsordförande sitter jag i partistyrelsen för SFP.
I Helsingfors har jag varit aktiv sedan 2021. Jag sitter i styrelsen för HRM och är ersättare i både revisionsnämnden och i Nationalspråksnämnden.
Jag har även verkat inom Teknologföreningen, Tekniska Föreningen i Finland och Finlands Scouter.
Jag jobbar som avdelningschef för mjukvaruutvecklingen på Danfoss.
Pedersöre
Simon Yliaho, SFP
Diplomingenjör, Technical Quality Engineer
Jag är en 34-årig man som bor i Esse med min fru. Jag har arbetat de senaste åren inom metallindustrin i Pedersöre och Jakobstad. Nu arbetar jag i Jakobstad. Jag har studerat i Otnäs men jag visste redan tidigt att jag vill arbeta och bo i Pedersörenejden. Jag är ursprungligen från Forsby. På min fritid spelar jag musik och fixar på vårt hus.
Tavastehus
Raine Kervinen, Samlingspartiet
Teknologie kandidat, IT-sakkunnig
Jag är 42 år gammal och bor i Rengo, Tavastehus och arbetar som IT-sakkunnig på Valtori.
Jag har studerat datateknik vid Tammerfors tekniska universitet och Åbo Akademi.
Vanda
Kristian Rehnström, SFP
Diplomingenjör, Direktör för samhällsrelationer
Jag är ett energi- och påverkansproffs och bor sedan 25 år i Sjöskog, norr om flygfältet. Det här är praktiskt, eftersom mitt arbete har ett nordiskt ansvar och kräver en del resor. Som pappa till tre nu vuxna barn, har jag alltid jobbat aktivt för våra skolor och dagisar och stött barnens hobbyer både genom skjutsar och mångårigt deltagande i föräldra- och understödsföreningar. Vår hund ser till att jag dagligen rör på mig. Om somrarna är skärgården ett viktigt andningshål för mig, både då det gäller familjestugan och min hobby som frivillig sjöräddare.
Kandidatnummer 518
Välfärdsområdesval
Västra Nylands välfärdsområde
Tom Kullberg, SFP
Hangö-Esbo
Diplomingenjör
Tillgänglig vård på det egna språket, lokalt och tryggt. Egenläkare som egenföretagare, valfrihet. Lokala hälsocentraler, äldrevård, närsjukhus och tillräcklig ambulanskapacitet – långa resor är påfrestande och riskabla då man annars också är svag. Modifierade språkkrav och incentiv tryggar svenskkunnig vårdpersonal. Vård- och räddningsutbildning på svenska.