KOKO-kassan för studerande

Försäkra dig inför arbetslivet!

Arbetslöshetskassan KOKO ger dig trygghet om du inte får jobb direkt efter studierna. Om du är medlem i KOKO och uppfyller arbetsvillkoren har du rätt till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir permitterad eller arbetslös.

Som studerande är det viktigt att ansluta sig till arbetslöshetskassan KOKO direkt när du har en anställning, t.ex. ett sommarjobb eller jobb vid sidan av studierna. Arbetet behöver inte vara inom de tekniska branscherna.

Hur blir jag medlem i KOKO?

Enklast är att logga in i TFiFs medlemsportal och lägga till KOKO i dina tjänster. Du kan också kontakta vårt kansli på kansli@tfif.fi.

Ansökan om medlemskap i kassan görs alltid skriftligt (via medlemsportalen eller epost).

Vem kan bli medlem i KOKO?

KOKO är arbetslöshetskassan för högt utbildade inom bland annat teknik, arkitektur, matematiskt-naturvetenskapliga ämnen och ekonomi, samt studerande inom dessa ämnen. KOKO-kassan riktar sig till dig som jobbar som löntagare.

För företagare finns en egen Företagarkassa. Läs mera

När kan jag bli medlem i KOKO?

Du kan bli medlem i KOKO om du har ett lönearbete. Det kan vara en tillsvidare-, visstids- eller deltidsanställning, och du kan också bli medlem i kassan om du sommar- eller deltidsjobbar under studietiden.

Lönearbetet behöver uppfylla vissa krav, bl.a. att du i medeltal jobbar minst 18 h/vecka och att lönen följer kollektivavtalet eller är minst 1 399 euro/månad (år 2024). Läs mera om medlemsvillkoren på KOKOs sidor.

Om du uppfyller förutsättningarna för medlemskap blir du medlem från och med den dag då din medlemsansökan har mottagits i KOKO-kassan. Det går inte att bli medlem retroaktivt. Du får en bekräftelse på att du har blivit medlem.

Vad kostar det att bli medlem?

KOKO-kassan har en medlemsavgift som kan variera från år till år. Medlemsavgiften är avdragbar i beskattningen och vi meddelar Skatteförvaltningen om ditt medlemskap. Det aktuella årets medlemsavgift hittat du här. 

Du kan själv välja ifall du betalar medlemsavgiften som en klumpsumma för hela året eller i flera rater.

För att få nytta av medlemskapet får det inte bli några avbrott i medlemskapet i KOKO. Var alltså medlem i kassan under hela studietiden – också om du inte jobbar vid sidan av dina studier hela tiden.

Vad betyder inkomstrelaterad dagpenning?

Det är en ersättning du kan få om du blir arbetslös eller permitterad efter din examen. Den inkomstrelaterade dagpenningen räknas ut på basis av dina tidigare löneinkomster och är oftast mycket högre än FPA:s grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd.  Om du t.ex. förtjänat 3 000 euro/mån blir din inkomstrelaterade dagpenning 1 700 euro/mån, medan motsvarande stöd från FPA är ca 800 euro/mån (år 2024).

När jag kan lyfta inkomstrelaterad dagpenning?

För att ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning ska du uppfylla arbetsvillkoret. Det betyder att du ska ha varit arbetat under 26 kalenderveckor samtidigt som du varit medlem i arbetslöshetskassan. Du kan samla in arbetsvillkorets veckor i snuttar under flera år och behöver alltså inte jobba oavbrutet. Läs mera om arbetsvillkoret på KOKOs sidor.

Mera information

Läs mera om att gå med i KOKO under studietiden på KOKOs sidor.