Mer än hälften av lönegapet mellan män och kvinnor inom teknikbranschen saknar förklaring

17.10.2024

Löneskillnaden mellan kvinnor och män inom teknikbranschen har knappt minskat på över tio år. Detta framgår av Teknikens akademiker TEKs arbetsmarknadsundersökning 2023.

Text: Noora Eilola, TEK, Översättning: Emilia Juslin

 

Skillnaden i månadslön mellan kvinnor och män är 9,5 %. Skillnaden var störst i högsta ledningen och minst i expertuppgifter, och börjar öka statistiskt signifikant efter cirka 12–13 års erfarenhet.

En del av löneskillnaden kan förklaras med olika bakgrundsvariabler. Män arbetar till exempel oftare än kvinnor i ledande befattningar där lönerna är bättre. Kvinnor arbetar å andra sidan oftare än män inom den offentliga sektorn och universitetssektorn, där lönenivån är lägre än i den privata sektorn.

– Olika bakgrundsvariabler förklarar dock bara knappt hälften av löneskillnaden mellan kvinnor och män. När de har beaktats återstår fortfarande en så kallad oförklarad löneskillnad på 5,5 procent, konstaterar Tuunia Keränen, löneforskare på TEK.

Under ett år blir löneskillnaden redan en betydande summa.

TEK har också tidigare undersökt löneskillnaden mellan könen. Även under åren 2016, 2013 och 2010 var den oförklarade löneskillnaden cirka fem procent. Före detta, i undersökningar gjorda 2008, 2007 och 2003, var skillnaden cirka sex procent och mellan åren 1996–2003 hade skillnaden minskat med knappt en procentenhet.

Även om en långsam minskning av löneskillnaden har skett, har situationen stått stilla de senaste åren. Detta trots att varje arbetsgivare har en lagstadgad skyldighet att främja jämställdhet i sina anställdas arbetsvillkor, särskilt när det gäller löner.

– Under ett år blir löneskillnaden redan en betydande summa, för att inte tala om flera år eller hela arbetslivet. Med en medianlön på 5 665 euro per månad för män uppgår till exempel den oförklarade löneskillnaden till 3 895 euro per år, säger Keränen.


Hur genomfördes undersökningen?

Materialet för löneskillnadsundersökningen bestod av lönedata från Teknikens akademiker TEKs arbetsmarknadsundersökning för 2023, som omfattade 8 416 svarande i heltidsarbete. De standardiserade förklarande variablerna var antal år av arbetserfarenhet, befattning, arbetsuppgifter, arbetsgivarens bransch, arbetsgivarens personalstorlek, arbetsregion, utbildningsprogram, vetenskaplig fortsättningsutbildning och faktisk veckoarbetstid.

Bekanta dig med resultaten och genomförandet av undersökningen (på finska)

Artikeln publicerades ursprungligen 8.10 på tek.fi.

Liknande artiklar

20.12.2024

Universiteten lär sig att bli neurodiversitetsmedvetna

18.12.2024

Endast var tredje person över 50 år tror sig få arbete om de blir arbetslösa

17.12.2024

TFiF delade ut stipendier – Asien lockar utbytesstuderande