Radikal kreativitet – en förutsättning för innovationer
06.05.2025Kreativitet handlar ofta om förmågan att släppa taget och ta risker. Då är det bra om du kan uthärda känslan av ovisshet.
Foto: Aalto-universitetet
Aalto-universitet gör en storsatsning på radikal kreativitet i år. Planeringen av den tematiska helheten leds av Riikka Mäkikoskela, som är doktor i konst.
– Radikal kreativitet är i likhet med hållbar utveckling ett tvärgående tema som ska genomsyra all undervisning, forskning och samhällspåverkan på Aalto-universitetet. Kreativitet är relevant i alla vetenskapliga discipliner, säger hon.
Vad menar ni med radikal kreativitet?
– Det handlar om nya angreppssätt och en förmåga att satsa på förnyelse som hjälper oss att hantera kriser och utarbeta visioner. Finland har varit ett av Europas fattigaste länder. Vi lyckades ta oss ur fattigdomen tack vare innovativt tänkande. Det behövs kreativitet för att vara innovativ.
På ett universitet innebär den här tankegången att man inte forskar för forskningens egen skull. Forskningen ska ha mål och mening. De vetenskapliga resultaten ska tillämpas och forskningens gynnsamma inverkan på det omgivande samhället ska mätas.
Den parlamentariska arbetsgruppen för forskning och innovation har ställt som mål att fyra procent av Finlands bruttonationalprodukt ska öronmärkas för forskning och utveckling senast 2030. För att nå det målet behövs radikal kreativitet, menar Mäkikoskela.
– Forskning leder inte automatiskt till nya innovationer. Det är något vi måste jobba med systematiskt och vinnlägga oss om, säger hon.
Arbetslivet kräver kreativitet
Intresset för radikal kreativitet har fått ett nytt uppsving på Aalto-universitetet tack vare en virtuell kurs kring temat som har rönt stor uppmärksamhet. Undervisningen i ämnet har klättrat över nyhetströskeln i flera omgångar de senaste månaderna.
Satsningen på radikal kreativitet har förlagts till Aalto EE, alltså Aalto-universitetets enhet för ledarskapsutbildning. En av finansiärerna är stiftelsen Saastamoinen.
– World Economy Forum har konstaterat att radikal kreativitet är en av de viktigaste egenskaperna i arbetslivet nu för tiden. Det är alltså något som berör alla branscher och alla åldrar.
För en oinvigd lekman låter radikal kreativitet som en idéstorm som försiggår i ett viktlöst tillstånd där allt är möjligt. Mäkikoskela betonar att kreativitet kräver
målmedvetenhet och systematik.
– Radikal kreativitet förutsätter bland annat förmågan att ta risker och uthärda ovisshet eller en känsla av osäkerhet. Så gott som alla briljanta innovationer bygger på en lång serie av misslyckanden där någon har prövat sig fram. Det viktigaste är att vi lär oss av våra misstag.
Hur bra är vi på att ta risker i Finland?
– Vi är ganska usla på det faktiskt. Vår kultur uppmuntrar oss inte till risktagande. Att misslyckas är en förskräckelse för många i vårt land.
Rädslan för att ta risker präglar också vår syn på entreprenörskap.
– I USA är det inte en katastrof om ditt företag gör en konkurs. Det hör liksom till livet att så kan ske. Du blir inte stigmatiserad för det. De flesta företagare som har haft framgång i Silicon Valley har en konkurs bakom sig. Det är okej att misslyckas och att resa sig efter ett fall.
Tuppen gal inte på befallning
Trots oviljan att ta risker är finländarna ändå relativt bra på att tänka utanför lådan, anser Mäkikoskela.
– Vi är ett ingenjörsfolk som samlar på sig kunskap och löser problem, men vi är dåliga på att ta vara på den latenta innovationspotential som finns på många arbetsplatser. Det visar omfattande enkäter som har utförts på begäran av Finlands marknadsförbund och bolaget Yellow Method.
Det finns alltså en diskrepans mellan enskilda människors kreativitet och organisationers förmåga att utnyttja den kreativa potential som bubblar under ytan.
– Forskningen visar att organisationer med en relativt platt hierarki är bättre för kreativiteten. Det går inte att leda eller tvinga fram kreativitet, men du kan i egenskap av chef uppmuntra till kreativitet. Tuppen gal inte på befallning, sjunger musikern Ismo Alanko. Det finns ett korn av sanning i den aforismen.
Enligt Mäkikoskela gäller det att i stället skapa förutsättningar som gynnar framväxten av en verksamhetskultur som är öppen och konstruktiv och där det är tillåtet att testa och misslyckas. För att kreativiteten ska flöda behövs tillit och inbördes förtroende.
Det är viktigt att förmedla känslan att alla idéer är välkomna och att inga förslag förkastas per automatik, understryker Mäkikoskela. Trots en tillåtande och öppen verksamhetskultur går det ändå inte att vara kreativ stup i kvarten.
– Kreativiteten har sin tid och rutinerna har sin tid. Om du försöker vara kreativ mest hela tiden på jobbet blir det till ingenting. Du måste lära dig identifiera de stunder då det kreativa flödet infinner sig. Då behövs självkännedom och självledarskap.
Hur mäter du kreativitet?
– Det är ganska svårt att mäta kreativitet i kvantitativa termer. Du måste i stället göra kvalitativa bedömningar av strategiska processer och de milstolpar som tar dig närmare målet. Och målet är ju inställt på innovationer som kan tillämpas.
Aalto-universitetet erbjuder MOOC-kursen Diving in to radical creativity (3 sp) för alla som är intresserade av att lära sig mera om ämnet. Kursen är avgiftsfri och kan avläggas i egen takt på nätet. Läs mera på divingintoradicalcreativity.aalto.fi