Svampproteiner ska ersätta kött och baljväxter

14.03.2025

Det finska bolaget Enifer satsar på framställningen av svampproteiner i stor skala. Bolagets viktigaste trumfkort är produktionens skonsamma avtryck på miljön.

Foto: Enifer

 

I ett laboratorium i Esbo jäser en uppstickare i livsmedelsbranschen. Här odlas mycelbaserat mykoprotein som ska ersätta köttprodukter. Från och med nästa år kommer det finska uppstartsbolaget Enifer att framställa proteiner i stor skala i sin fabrik i Kantvik i Kyrkslätt.

– Vår verksamhet går ut på att utnyttja svampprotein från filamentösa svampar som framställs genom aerob fermentering. Vi vill på det här sättet erbjuda nya och alternativa proteiner inom livsmedelsbranschen, säger Simo Ellilä, vd för bolaget Enifer.

I fermenteringsprocessen används olika flytande och kolhydrathaltiga sidoströmmar från livsmedels- och skogsindustrin som omvandlar socker och stärkelse till proteiner i en biokemisk process som förlitar sig på vatten, energi och näringsämnen.

– Vi har redan påbörjat ett samarbete med ett företag som förser oss med majsrester som kan användas i vår industriella process, säger Ellilä.

Fermenteringsprocessen föder ett mjöligt pulver som ska användas som råvara i tillverkningen av foder för sällskapsdjur. Den biokemiska så kallade Pekilo-processen utvecklades redan på 1960-talet, men tar nu ett enormt kliv framåt med Enifers hjälp.

– Vi har redan slutit intentionsavtal med aktörer som framställer djurfoder. Nästa steg i vår affärsverksamhet blir att framställa svampproteiner för människoföda, men det kräver minutiösa tillståndsprocesser som tar tid och kräver mycket arbete.

Enifer har ansökt om livsmedelstillstånd för sina svampproteiner i EU, USA, Singapore och Storbritannien. Tillståndsprocesserna kan ta 1–3 år i anspråk.

– En stor fördel är att våra svampproteiner är relativt smak- och luktlösa, till skillnad från många konkurrerande vegetariska proteiner. Det här innebär att man inte behöver processa svampproteinerna för att skyla över oönskade smaker och odörer, säger Ellilä.

Enifer ser alla företag som framställer soja- och ärtproteiner som sina främsta konkurrenter. Enifers trumfkort är svampproteinernas låga koldioxidutsläpp och skonsamma inverkan på miljön.

– Våra kalkyler visar att produktionen av svampproteiner genererar i genomsnitt 90 procent mindre utsläpp av växthusgaser i jämförelse med framställningen av soja.

Utöver detta behövs cirka 99,5 procent mindre mängder vatten för att odla svampproteiner i jämförelse med motsvarande odling av soja, uppger Enifer på sin webbsida. Enligt företagets beräkningar kommer deras fabrik i Kyrkslätt att producera 50 000 gånger mer protein per kvadratmeter än en sojaodling.

– Den främsta orsaken till dessa miljövinster är den höga proteinhalten i filamentösa svampar. Och så behöver man inte frakta produkterna från andra sidan jordklotet eller avverka enorma mängder skog för att framställa svampprotein.

Simo Ellilä understryker att svampproteinerna också har hälsofrämjande näringsvärden.

– Till skillnad från många konkurrerande vegetariska proteiner innehåller svampproteiner stora mängder aminosyror och betaglukaner som har en gynnsam inverkan på tarmfunktionerna och immunförsvaret.

Enifers fabrik i Kyrkslätt beräknas vara klar före årsskiftet. Prislappen för investeringen går lös på sammanlagt 36,5 miljoner euro.

Utöver Enifers investerare Nordic Foodtech VC, Voima Ventures, Valio och Laine Holding backas anläggningen upp av investeringsbolaget Taaleri, finansinstitutet Finnvera och den statsägda Klimatfonden.

– Det är en ganska kapitalintensiv bransch. Vi behöver kapital för den tekniska utrustningen, bygget av fabriken och automatiseringen av den biokemiska processen.

Fabriken i Kantvik kommer att sysselsätta omkring 12 personer.

– Vi räknar med att fabriken står på egna ben ekonomiskt och framställer omkring 3000 ton svampproteiner per år redan från och med 2026.

Efter etableringen i Kyrkslätt följer en ny fas där det behövs mer riskkapital för internationaliseringen av Enifers affärskoncept. Simo Ellilä vill inte sia om specifika marknadsandelar, men efterlyser tuffare reglering av jordbruket.

– EU:s utsläppshandel borde gälla även lantbrukssektorn. Det skulle tvinga jordbrukarna att se över sina klimatutsläpp. Och det i sin tur skulle gynna en kraftfull övergång till svampproteiner.

Är det något ni lobbar för?

– Nej, vi driver inte kampanj för eller mot något. Vi koncentrerar oss på att bygga upp vår affärsverksamhet och erbjuda miljövänliga proteiner. Sådana behövs i en värld där konsumtionen av proteiner ökar stadigt i takt med att välståndet stiger.

Är du en världsförbättrare?

– Jag är både entreprenör och världsförbättrare. Arbetet ska ha en mening. Vi vill driva business och främja hållbar utveckling. Det går att förena.

Liknande artiklar

07.03.2025

Personer bakom TFiF

06.03.2025

Värmeläckage, mögel och damm – Niklas bedriver detektivarbete

04.03.2025

Allt gammalt behöver inte rivas