TekNatur: Var med och gör världen till en mer hållbar plats

24.03.2023

TekNatur firar 30-år och lanserar i samband med jubileet tävlingen TekNatur/Utmaning. Den nya tävlingen är i år en klimatverkstad, där eleverna arbetar i grupp för att innovera kring en av vår tids största utmaningar. Hur den nya tävlingen tog sin form är en rad av sammanträffanden som fick sin början på 90-talet.

Det var 90-talet i Helsingfors. Åsa Lindberg, en nyfiken ung forskare aktiv i Fysikersamfundet i Finland var på plats i grundskolan Norsen och bevittnade den första projekttävlingen.

Jag kommer än idag ihåg det vinnande projektet – ”Skor på det lutande planet” som gick ut på att testa hur skor glider nerför ett lutande plan, säger Åsa Lindberg. Hon är i dag en etablerad del av TekNaturs historia och tradition, både i egenskap av dragare för Sjukampen liksom arrangör från Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland.

Sammanträffandet skedde 30 år senare, fortsätter Åsa. TekNaturs domarkollegium samlades vid en lunch senaste höst för att diskutera en förändring av projekttävlingen till en ny tävling som idag kallas TekNatur/Utmaning.

-Jag berättade om ”Skor på det lutande planet” och vinnaren för 30 år sedan och det visade sig att flickan som vunnit tävlingen var dotter till en av domarna.

På bilden domare, dragare, arrangör Åsa Lindberg.

Idén till den nya tävlingen väcktes i Bergen

Men raden av sammanträffanden slutar inte där.

Utan samma vinnare i tävlingen på 90-talet kom att föra Åsa på en inspirationsresa till skogbeklädda kullar och en labyrint av fjordstränder i Bergen, där idén till den nya tävlingen vaknade.

-Domaren berättade att hans dotter flyttat till Bergen i Norge och att hans barnbarn följt dottern i fotspåren och hon brukar ta del av verksamhet på ett Vetenskaps- och Innovationscenter.

Centret kunde kanske bidra till inspiration vid utformning av den nya tävlingen?

Efter lite efterforskning väcktes Åsas intresse och sagt var gjort. Inte mycket senare satt Åsa på ett flygplan till Bergen och snart hade konceptet för den nya tävlingen TekNatur/Utmaning skapats.

Innovationsverkstad och Mini-Slush för elever

Konceptet för den nya tävlingen blev en aktivitetsdag för elever där naturvetenskap, teknik och matematik står i centrum. Men dagen bjuder också på diversitet, innovation och acceptans för olikhet. Eleverna ska tillsammans fundera på aktuella klimatfrågor som de speed-innoverar kring.

Deltagarna med olika bakgrund jobbar i grupper på 4 elever och får stöd av lagledare Erica Hjerpe och inspiratör Nina Ingves som handleder dem. I slutet av dagen presenterar lagen sina idéer för de andra deltagarna i form av en visualisering eller presentation.

Jag ser framför mig en dag med hög energinivå och många innovativa idéer. Jag tror att det unga perspektivet som deltagarna kommer med kan göra att vi hittar fina förslag som knappt erfarna ingenjörer kan komma att tänka på, säger lagledare Erica Hjerpe.

Konceptet att innovera tillsammans under en kort tid är både effektivt och framförallt roligt. Att få chans att bygga på varandras tankar och testa idéer ger ofta fina resultat, fortsätter Erica.

Juryn premierar teamanda, utvecklingspotential, nytänkande och presentation. De vinnande lagen belönas med ett penningpris som fördelas lika mellan alla elever i gruppen

-Inspiratör Nina Ingves välkomnar däremot en dag fylld av samarbete, en massa inspirerade ungdomar som utmanar sig själv och mycket glädje.

Finalen är den 21 april på Yrkeshögskolan Arcada, intresserade skolor och elever kan än anmäla sig på TekNaturs hemsida.

Varje år samlar TekNatur med sina olika moment totalt 2 000 elever från 45 skolor runtom i Svenskfinland

Den nya inspiratören

Låt oss presentera TekNatur/Utmaningens inspiratör Nina Ingves som stöder och inspirerar grupperna under Finaldagen. Nina är regionchef i Österbotten för Ung Företagsamhet. En lösningsfokuserad coach med bred erfarenhet av innovationsläger som modell för undervisning, bl.a. projektet “HallåHackaton!”.

Nina har bakgrund inom företagsrådgivning och har jobbat med företag i olika storlekar och olika brancher och i olika faser, från start up till generationsväxling. Nina titulerar sig “serie -entusiast”.

Utmaningens lagledare

Säg hej till TekNatur/Utmaningens lagledare Erica Hjerpe som håller i trådarna för Klimatverkstaden. Erica är en härlig social entreprenör, kreativ ekonom som har en bakgrund som högt flygande stavhoppare i finska landslaget. Hon har studerat ekonomi på Hanken i Vasa och på Virginia Tech i USA.

Idag jobbar Erica som Key Account Manager på Stockholmsbaserade hållbarhetsbolaget Mestro som hjälper företag och fastighetsägare bli hållbarare genom att spara på energi och CO₂ utsläpp.

 

Liknande artiklar

23.04.2024

Här tankas fordon med gamla bananskal och kaffesump

15.04.2024

Mona Schalin går mot strömmen

11.04.2024

Låt bli, klicka inte på mig!