Trots bristen på pengar är Finland bättre på innovation än vi anar

04.12.2024

Ekonomin kan anpassas genom nedskärningar. Men utan ökad  produktivitet och investeringar blir det svårt att upprätthålla en hög levnadsnivå eller att finansiera den gröna omställningen. Grunden för det dystra ekonomiska läget i Finland och de oändliga nerskärningarna ligger i en miserabel produktivitetsutveckling. I början av 2000-talet låg Finland och Sverige på samma nivå i produktiviteten men nu är skillnaden redan trettio procent.

Produktiviteten mäter värdet av ekonomiska uteffekten i förhållande till insatsen. Effektiv resursanvändning och högt förädlingsvärde höjer den. Och det motsatta gäller också – Nokias kollaps som ett skolexempel. Av stor betydelse är satsningen på forskning och utveckling (FoU) och utbildning. År 2009 satsade Finland mest på FoU i EU i förhållande till BNP, men nu har vi hamnat på plats 5-6 och internationellt når vi inte längre Topp10-listan. Utvecklingen inom utbildningssystemet, yrkesutbildningen och livslånga lärandet är även mycket oroväckande.

En hög FoU-andel av BNP anses ofta vara väsentlig för tillväxt, men detta är i sig inte tillräckligt för framgång om effektiviteten i innovationssystemet är låg. Effektiviteten beror på flera strukturella faktorer. Att öka FoU om innovationssystemet är ineffektivt kan bli en flopp.

Därför är rapporten European Innovation Scoreboard 2024 av stort intresse eftersom den innehåller en detaljerad analys av FoU- och innovationssystem i EU. 32 indikatorer har följts upp. Vårt innovationssystem är rankat som tredje bäst efter Danmark och Sverige. Det finska FoU- och innovationssystemet mår egentligen bra trots bristen på pengar. Styrkor är bl.a. digitalisering, samarbete, nätverk, men brister hittades i miljöhållbarhet och miljöteknologi, humankapital och antalet innovatörer.

Med hjälp av vårt utmärkta innovationssystem skulle till exempel FoU kunna kopplas ännu starkare till tillverkningsindustrin för att ta i bruk artificiell intelligens och grön teknologi, vilket kunde öka både produktiviteten och diversifieringen av ekonomin.

Vårt effektiva innovationssystem är en fördel om Mario Draghis vision om miljardsatsningar i FoU och innovationer förverkligades. Om dessa pengar utdelades enligt
den gamla EU schablonen kan effekten emellertid bli blygsam. Därför bör de nordiska länderna se till att kvaliteten på innovationssystemet lyfts till ett av nyckelkriterierna för tilldelningen av FoU-medel. Och varför inte lobba starkare för lokaliseringen av EU:s innovationsbyrå i huvudstadsregionen, som redan ligger tvåa i EU-rankningen av regionala innovationssystem.

Peter Lund – professor i teknisk fysik vid Aalto-universitetet

Bilder: Aalto-universitetet och Canva

Liknande artiklar

02.12.2024

10 år med programmering i läroplanen

30.11.2024

Diplomingenjör och Fiskars vd Nathalie Ahlström årets alumn vid Åbo Akademi

28.11.2024

Svenskspråkiga teknikstuderande känner stark tillhörighet