Urbana inomhusodlingar är framtidens melodi
23.06.2025Vertikala hydroponiska inomhusodlingar kommer att bli vardagsmat inom en snar framtid i allt fler städer och tätorter. Det tror projektchef Kaj Lindedahl på Metropolia i Vanda.
Text: Mikael Sjövall Foto: Karl Vilhjálmsson
I yrkeshögskolan Metropolia i Myrbacka gror fröet till innovativt och urbant jordbruk. Här i sydvästra Vanda odlas bland annat jordgubbar, chili, örter, ätbara blommor och wasabi i slutna så kallade vertikala hydroponiska system.
– Det rör sig om en urban odling som förläggs till småskaliga växthus inomhus. Vi optimerar ljusförhållandena, näringstillförseln, luftfuktigheten, koldioxidhalten och temperaturen så att växterna ska växa snabbare och ge bättre skördar, säger Kaj Lindedahl, projektchef och äldre lektor på Metropolia.
Lindedahl ansvarar för Metropolias projekt Urban & Local där yrkeshögskolans studerande får lära sig att tillämpa sina kunskaper inom teknik på odlingen av grödor inomhus.
– Vi samlar data med hjälp av sensorer som mäter till exempel näringshalten, ljusförhållandena och mängden koldioxid i växthuset. På det här sättet vet vi om vi ska tillföra vatten, näring eller justera belysningen för att jordgubbarna ska må bra och växa till sig, säger Andrea Patané, projektkoordinator på Metropolia.Till vänster ser projektkoordinator Andrea Patané till att jordgubbarna får rätt mängd vatten, näring och ljus. Projektchef Kaj Lindedahl visar till höger hur vertikala hydroponiska system optimerar ljus, näring och temperatur för att maximera skörden. Foto: Karl Vilhjálmsson
Jordgubbar tar form
Vi klär på oss skyddsglasögon och kliver in i det kompakta lilla växthus som Patané har byggt tillsammans med andra ingenjörer på Metropolia. Belysningen skiftar i lila och rosa färger, vilket sprider en surrealistisk atmosfär. Här mognar urbana jordgubbar redan i april.
– Vi kan inte konkurrera med jordgubbsodlingarna i Suonenjoki, men vår fördel är att vi inte drabbas av nattfrost, röta eller skadeinsekter som ofta trasslar till det i utomhusodlingar, säger Lindedahl.
Han menar att hydroponiska inomhusodlingar kunde ersätta importen av till exempel spanska jordgubbar vintertid.
– Det här är ett cirkulärt system. Vi återanvänder det vatten som används i odlingen av våra grödor. Energikonsumtionen är blygsam eftersom vi använder oss av värme från omgivningen i uppvärmningen av växthusen, säger Patané.
Hur sköter ni pollineringen av växterna?
– Eftersom odlingarna är småskaliga kan vi göra det för hand. Vid större skala skulle vi ha humlor som får sköta jobbet, säger Lindedahl.
Företag testar och tillämpar
Optimeringen av energi- och vattenkonsumtionen ger ekonomiska fördelar som intresserar företag i branschen. Metropolias projekt finansieras av EU, Robbes Lilla Trädgård i Lappträsk och belysningstillverkaren Greenlux Finland. Metropolia samarbetar därtill med Sitra och Helsingfors universitet. Just nu är sju personer knutna till olika projekt som samsas om utrymme i Urban Farm Lab.
– Vi kombinerar utbildning med företagssamarbete. Företagen får på det här sättet värdefull information om hur de kan utveckla sina produkter.
Och vi får i gengäld sådan kunskap som kan användas i vår undervisning, säger Lindedahl.
En del av testodlingens finlir går ut på att kalibrera Greenlux Finlands speciallampor och kontrollera energiåtgången.
– Vi använder oss av olika ljusvåglängder och ljusintensitet för att testa hur det påverkar grödornas tillväxt. Det handlar om att optimera belysningen och energiförbrukningen under växtcykelns olika stadier, säger Lindedahl.
Projektingenjör Oruc Can Hasmaden pollinerar wasabiplantor i ett av Metropolias växthus. Den ultravioletta strålningen kräver användning av skyddsglasögon. Foto: Karl Vilhjálmsson
AI analyserar effekterna
Metropolias testresultat är guld värda för företag som saknar tid och personella resurser för att hitta rätt mängd ljus, näring, temperatur och luftfuktighet.
– Vi använder oss av artificiell intelligens för att analysera effekterna av de hundratals test som utförs. Den här kunskapen kan sedan tillämpas av våra samarbetspartner.
I stället för mylla använder sig Metropolia av långtidsverkande näring i granulat eller torv. Inga kemikaliska bekämpningsmedel behövs då biologiska metoder används, vilket höjer det ekologiska mervärdet.
– De här växthusen kan placeras var som helst. I takt med att urbaniseringen framskrider blir det allt viktigare att hitta lösningar för lokala odlingar i stället för att frakta grödor långa vägar, säger Lindedahl.
I tätt befolkade städer i till exempel USA och Kanada utgör de urbana odlingarna redan viktiga delar av de lokala livsmedelssystemen.
Ultraviolett strålning
I ett av växthusen i Myrbacka odlas wasabi. Stora skyltar uppmanar besökaren att använda skyddsglasögon på grund av ultraviolett strålning.
– Det är fritt fram att smaka på plantan, säger projektingenjören Oruc Can Hasmaden och sträcker fram ett blad.
Smaken påminner om rädisa och är inte lika eldig som den wasabipasta som vi är vana vid i restauranger som säljer sushi.
– Plantans rot är lite eldigare än bladen, säger Hasmaden.
Metropolia väljer att gräva där de står också då det är skördetid.
– Alla grödor som odlas här används för tillredningen av mat av studerande som ska jobba inom livsmedelsindustrin. Det allra senaste ropet i våra prover är en sorbet som tillreds av jordgubbar och wasabi, säger Lindedahl med ett skratt.
Andrea Patané (längst till vänster), Oruc Can Hasmaden och Kaj Lindedahl kombinerar AI med hydroponiska inomhusodlingar i Myrbacka. Foto: Karl Vilhjálmsson