Chalmersspexet – en studentikos klassiker

15.10.2024

Gausskurvan är på topp i årets upplaga av chalmersspexet som ger sig i kast med matematikern Carl Friedrich Gauss. Spexledaren Hilda Blennermark utlovar en rolig kärlekshistoria som dryper av vassa skämt.

Foto: Chalmersspexet

 

För de flesta finlandssvenska teknologer utgör musikalen chalmersspexet en självskriven del av det studentikosa livet. Det första chalmersspexet såg ljuset i Göteborg 1948. Tretton år senare landsteg spexet i Svenskfinland, enligt Wikipedia.

– Chalmersspexet har alltid varit väldigt uppskattat i Finland. Det är vi glada för. Därför ingår Åbo och Esbo alltid i vår turné. Vi gästar Finland nästa gång i slutet av november, säger Hilda Blennermark.

Till chalmersspexets traditioner hör den sällsamma interaktionen mellan publik och skådespelare. En specifik scen kan få en alternativ och tokrolig gestaltning om publiken ropar ”omtagning”.

– Vi kör dessa omtagningar endast i Finland numera. I Sverige har kutymen trillat bort, säger Blennermark.

Finns omtagningarna i manuset?

– För det mesta är omtagningarna helt improviserade, men visst kan skådespelarna komma överens på förhand så där i stora drag vad de tänker göra på scen.

Chalmersspexet är en gigantisk manöver som i år engagerar 43 personer och har en omsättning på hundratusentals kronor. Manuset skrevs denna gång i oktober. Sedan valdes skådespelarna, låtarna och regin finslipades. Övningarna av pjäsen startade i februari inför premiären i maj.

– Vi övar varje vardag i veckan i tio veckors tid under våren. Repetitionerna avslutas med ett kombinerat genrep och bastubad som pågår en hel dag.

Största delen av de krafter som formar chalmersspexet pluggar vid Chalmers tekniska högskola. Över 100 personer lade in en ansökan om att få medverka i årets chalmersspex. Hilda Blennermark har varit med i svängarna i tre års tid.

– Det är så obeskrivligt roligt att vara med. Det är svårt att hitta en liknande gemenskap någonstans. Det är en stor och belönande kraftansträngning varje år.

Hur skulle du beskriva dagens spexkultur i Sverige?

– Den lever och mår bra. För att traditionen ska överleva måste vi förnya oss. Annars kan vi inte hävda oss i konkurrensen med Netflix.

Vad handlar årets föreställning om?

– Årets spex handlar om matematikern Carl Friedrich Gauss. Pjäsen bjuder bland annat på förbjuden kärlek och tacklar studenternas ekonomiska sits. Föreställningen bjuder på vassa skämt som jag tycker är väldigt roliga.


TFiF kommer att lotta ut biljetter till Chalmersspexets föreställningar i Åbo och Esbo i november. Mera info inom kort!

Liknande artiklar

18.11.2024

Professor: Datorerna måste bli bättre på att förstå oss människor

19.11.2024

Urdsgjallar står kvar och får sällskap av bostadshus

20.11.2024

TFiF valde ny styrelse och fastställde verksamhetsplanen för 2025