Endast var tredje person över 50 år tror sig få arbete om de blir arbetslösa

18.12.2024

TEK:s verksamhetsledare Jari Jokinen: Är äldre problemavfall eller den mest kompetenta arbetskraften?

Text: Merina Salminen, TEK, Foto: Canva

 

Endast 35 procent av över 50 år gamla experter inom teknikbranschen tror att de skulle få arbete som motsvarar deras kompetens om de blir arbetslösa. Över femtioåringarna upplever också att åldern bromsar upp karriärutvecklingen: 42 procent upplever sin ålder som ett hinder för att avancera och 24 procent oroar sig för hur stabil deras arbetsplats är.

Uppgifterna framgår av en undersökning av Teknikens Akademiker TEK. Undersökningen utredde hur högskoleutbildade inom teknikbranschen ser på åldersdiskriminering. Syftet med undersökningen var att bättre förstå uppfattningar kring ålder och åldersdiskriminering som fenomen i det finländska arbetslivet.

– Resultaten får en att stanna upp. Människor i bästa arbetsför ålder känner en stor osäkerhet inför framtiden. Man kan fråga sig om äldre är problemavfall eller den mest kompetenta arbetskraften? I vår lilla nation, där den ekonomiska tillväxten har stått still i tio år, behövs alla experter. Det är nödvändigt att påverka attityderna i samhället och på arbetsplatserna. Varje år blir en ny åldersgrupp 50-plussare. Utmaningen är bestående om attityderna inte förändras, säger TEK:s verksamhetsledare Jari Jokinen.

Undersökningen visar att de yngre som svarade har betydligt starkare tro på sin sysselsättning. Av under 50-åringarna tror nästan 70 procent att de får jobb om de blir arbetslösa. Av under 50-åringarna tror 11 procent att de har mindre möjligheter att gå framåt i karriären på grund av sin ålder.

Av de 50 år fyllda hade var fjärde stött på någon negativ stereotypi i anslutning till sin ålder. Kvinnor hade upplevt negativa stereotypier i betydligt större utsträckning (39 %) än män (20 %). Av kvinnorna uppgav 18 procent och av männen 11 procent att de hade upplevt diskriminering på grund av sin ålder. Äldre arbetstagare hade upplevt diskriminering när det gällde placering i nya uppgifter och karriäravancemang, chefernas attityder och uppsägningssituationer.

”Jag är 55 år och jag har en mycket gedigen internationell arbetserfarenhet inom teknikbranschen. När jag sökte jobb i fjol blev jag kallad till bara en intervju i Finland. Headhunterna sade rakt ut att jag är för gammal. Jag sökte en plats i Sverige och blev genast anställd”, berättar en respondent.

Synliggör rekryteringsstatistiken

Det är svårt att ingripa i åldersdiskriminering, eftersom den är dold i diskriminerande strukturer. Det ligger på allas ansvar att påverka attityderna. De som rekryterar spelar en nyckelroll. Liksom i andra likabehandlingsfrågor skulle en förändring kunna framtvingas av större transparens.

– Rapportering om personalens åldersstruktur och rekrytering borde integreras i personalplaneringen på arbetsplatserna så att situationer och behov hos människor i olika åldrar synliggörs, säger Jari Jokinen.

Jokinen påminner om att 50-plussarna är en lika heterogen grupp som andra åldersgrupper. Därför behövs olika lösningsmodeller för sysselsättning: lönesubvention, utbildningsmöjligheter, deltidsarbete eller omorientering i karriären.

”Förbättring av kompetensen och dess uppskattning. Insyn i fördelningen av pengar och arbetstillfällen. Ingripande i missförhållanden, bestraffning för osakligt bemötande och bristande ingripande”, föreslår en enkätrespondent som lösning.

”Vi skulle kunna glömma hela åldersfrågan och handla endast utifrån människors kompetens, erfarenhet och önskemål. I yttersta fall skulle det innebära att uppgifter om åldern raderas till exempel från inkomna arbetsansökningar och CV”, lyder ett annat förslag.

”Om vi talar om kvinnokvoter i företagens styrelsearbete, varför skulle det inte också finnas ålderskvoter?”, frågar en respondent.


Undersökningen i korthet:

• Datainsamlingen genomfördes som en anonym webbenkät 20.5–4.6.2024.
• Målgruppen var TEK-medlemmar bland vilka slumpmässiga urval gjordes: 5000 ordinarie medlemmar och 3000 studerandemedlemmar.
• Totalt var antalet svarande 1317, svarsprocenten var 16. Av dem som svarade uppgav 80 procent att de lönearbetar i anställningsförhållande, 14 procent var heltidsstuderande.
• Respondenternas könsfördelning: män 65 procent, kvinnor 33 procent, övriga 0,5 procent och jag vill inte svara 0,9 procent.
• Respondenternas ålder varierade på intervallet 22–70. I undersökningen jämförs resultaten i huvudsak
uppdelade på två åldersgrupper: under 50-åringar (n=942) och 50 år fyllda (n=375).
• På basis av ålder och kön representerar respondenterna på ett tillräckligt tillförlitligt sätt TEK:s medlemskår.

 

 

Artikeln har ursprungligen publicerats på tek.fi

Liknande artiklar

17.12.2024

TFiF delade ut stipendier – Asien lockar utbytesstuderande

13.12.2024

Ny superdator i görningen

10.12.2024

Hon motarbetar gröntvätt och luftslott i företagsvärlden