AI och jobbsökning – en ny värld

06.06.2024

Har du ruvat och skruvat på dig, desperat att hitta nya utmaningar? Du vet att du har kunnande, men hittar inte riktigt lämpliga utmaningar.

Foto: Helena Hagberg

 

Försök med jobbsökning boostad med AI, dvs. konstgjord intelligens. För det behöver du förbereda något jag kallar för ett skills paper som inkluderar allt ditt kunnande från studier och arbetsliv, men även från privatlivet. Du ger ditt ”papper” åt AI och ber det söka efter lämpliga jobb som matchar ditt kunnande, på bredaste möjliga front. Här kan du dessutom definiera geografiska regioner, specialkunnande och personliga preferenser. Du kan alltså be att få en lista på t.ex. tre jobb i Pargas skärgård för en kemiingenjör, med brett kunnande och segelbåtar som specialintresse.

AI ger dig både en lista på och länkar till jobben, eventuella deadlines för ansökan och vem som annonserat det.

Ett mera traditionellt sätt är att bara lägga in sitt CV, men den skrapar bara på ytan av ditt kunnande och vad du är som sakkunnig. I dagens konkurrens ska man urskilja sig på något sätt och då är skills paper och AI grejen. Vi har massor av kunnande som vi sällan kommer ihåg att berätta om och om vi gör det, så blir det av först i samband med intervjun. Berättar du inte om ditt kunnande, kommer ingen inbjudan till intervju. Söker du jobb kompisvägen så bör du ändå berätta något mera om dig själv.

Skriv då ett skills paper som omfattar allt ditt kunnande, precis allt, uppdelat enligt tema och i små portioner. Det kan vara t.ex. ledarskap, med underrubriker projektledarskap, teamledarskap osv. Det kan även vara kommunikation, som då omfattar bl.a. god skriv- och talförmåga men även sociala plattformar och annan nyare teknologi. Ett skills paper är aldrig för långt och det blir aldrig utdaterat, utan du kan hela tiden bygga på med nya erfarenheter.

När du ger AI ditt skills paper så kan du söka jobb på sättet jag beskrivit ovan. Sedan, när du väl hittat jobb som attraherar dig, kan du be AI att matcha ditt kunnande med de krav och förväntningar som finns i jobbeskrivningen. På så sätt kan du ännu bättre än tidigare svara mitt i prick på det som förväntas av dig.

Efter att du skrivit din jobbansökan kan du be att AI sammanfattar den t.ex. till 6-8 meningar som du kan lägga i början av din CV som en introduktion.

AI kan även användas för att översätta dina dokument till det språk du vill och du kan definiera att översättningen motsvarar t.ex. B2 engelska så det inte låter för fint och mindre trovärdigt.

För bättre effekt kan du använda olika AI i kors genom att ge dem samma uppgift och sedan sammanställa de något avvikande svaren till en bättre helhet.

 


Daniel Valtakari, TkD, är ombudsman vid TEK, med fokus på högskolesektorn och internationella ärenden.

Daniel arbetar med frågor om AI och arbetsliv både nationellt och internationellt, bl.a. i sin roll som ordförande för UNI Global Professionals & Managers.

 

PS. Om du blev intresserad så kan du kolla på guiden Looking for Work – CV, Cover Letter and Artificial Intelligence som finns på Archive.org av Daniel Valtakari.

Liknande artiklar

20.12.2024

Universiteten lär sig att bli neurodiversitetsmedvetna

18.12.2024

Endast var tredje person över 50 år tror sig få arbete om de blir arbetslösa

17.12.2024

TFiF delade ut stipendier – Asien lockar utbytesstuderande