Anton Eklund seglade jorden runt på åtta månader

27.05.2024

Nu väntar diplomarbetet i automation och en återkomst till vardagslunket.

Foto: Tapio Lehtinen Sailing/Kim Laine/Mikael Sjövall

 

– Det känns skönt att vara hemma igen. Det kommer att ta tid att processa vad jag har varit med om. Just nu njuter jag mest av att kunna sova i en bred säng och av att kunna ta en dusch när jag vill, säger Anton Eklund då vi träffar honom i Gäddviks gästhamn i Esbo.

Eklund ingick i seglarveteranen Tapio Lehtinens besättning på tolv personer som deltog i seglingstävlingen Ocean Globe Race. Starten för tävlingen gick den 10 september i fjol och mållinjen i Cowes korsades i slutet av april.

Seglatsen på 29 000 sjömil gick från Southampton via Kapstaden, Auckland, Kap Horn och Punta del Este tillbaka till Europa. Strandhuggen varade i genomsnitt 2–4 veckor per uppehåll.

– Vi tog en åttonde plats i tävlingen. Det var en liten besvikelse eftersom vi stundvis var på fjärde plats under tävlingen. Vi tappade vårt försprång under den sista etappen. Det tog hela 50 dagar att korsa Atlanten på grund av ogynnsamma vindar.

Att samsas om utrymme på en segelbåt i åtta månader var inte alla gånger en dans på rosor.

– Det svåraste var att hantera trötthet och hunger och att få tag i sömnen. Vi hade å andra sidan ett sammansvetsat team ombord. Det hjälpte.

Besättningens kommunikation alternerande mellan finska och svenska.

Vilken etapp var tuffast?

– Vi finländare är relativt vana vid kyla och isande snålblåst. Det var mycket svårare att uthärda ekvatorns hetta och 33 graders värme än de väderförhållanden som rådde på Södra ishavet.

Vad har du lärt dig om dig själv under seglatsen?

– Jag har lärt mig massor om betydelsen av teamarbete. Och så har jag haft tid att fundera på vad som är viktigt i livet. Jag uppskattar mina mänskliga relationer, familjen och mina vänner mycket mer än tidigare.

Många naturupplevelser gav också en guldkant till seglatsen.

– Vi såg valar, späckhuggare, flygfisk, sköldpaddor, sälar och självlysande plankton. Det kändes fint att få se så många vattenlevande djur under tävlingen.

Eklund såg en del tecken på miljöproblem under resans gång.

– Vi såg stundvis pilsolja från passerande fartyg och massvis av övergivna fisknät och rep, men den typen av ansamlade enorma mängder sopor som finns i Stilla havet såg vi inte till.

Kommer du att fortsätta att segla efter det här?

– Jodå, men de längre seglatserna får vänta ett tag. Jag tror att det blir mest dagsseglatser och 2–7 dagars tävlingar i sommar, säger han med ett skratt.

Photo by Kim Laine/kimlaine.com


Denna intervju är en uppföljning av intervjun vi gjorde med Anton Eklund innan seglatsen inleddes. Intervjun publicerades i TFiF bladet 2/2023. 

Liknande artiklar

20.12.2024

Universiteten lär sig att bli neurodiversitetsmedvetna

18.12.2024

Endast var tredje person över 50 år tror sig få arbete om de blir arbetslösa

17.12.2024

TFiF delade ut stipendier – Asien lockar utbytesstuderande