Ariane 6 är hela Europas nya stjärna

27.08.2024

Europas nya raket Ariane 6 är gjord för att klara av att utföra flera olika uppdrag på en och samma uppskjutning. Under sin pågående jungfruresa har raketen med sig bland annat en satellit för smart jordbruk, en demonstrator för radiofyrar, bärraketer och experiment från bland annat rymdorganisationer, företag, forskningsinstitut och universitet. Ariane 6 är början på en ny, europeisk era i rymden.

Foto & illustration: ESA

 

Torbjørn Bremnes, Product Assurance Manager för utvecklingsprojektet Launcher System på Europeiska rymdorganisationen ESA berättar om uppskjutningen av Ariane 6 från den europeiska rymdbasen i Franska Guyana i början av juli liknar han graden av nervositet vid den han kände vid sitt bröllop i Helsingfors 2018. Precis som då gick allt enligt planerna och nu kryssar resultatet av ett flera år långt, europeiskt samarbete runt i rymden.

Raketen Ariane 6 är över 60 meter hög och väger närmare 900 ton när den skjuts upp med full last.

– I och med Ariane 6 är Europa återigen, efter vad som kom att kallas den europeiska bärraketkrisen, närvarande med en stor högpresterande bärraket på den globala marknaden för rymduppskjutningar. Den tidigare krisen berodde på en kombination av att Ariane 5-programmet avslutades, att utvecklingstiden för Ariane 6 blev längre än planerat och att man efter Rysslands invasion av Ukraina övergav användningen av farkosten Soyuz från det ryska rymdprogrammet. Europa har nu en egen bärraket i världsklass som ger autonom tillgång till rymden, något som är viktigare än någonsin med tanke på den rådande världspolitiska situationen, säger Bremnes.

 

Konstruerad för mångsidighet

Ariane 6 finns tillgänglig i två versioner beroende på vilken prestanda som krävs: en version med två bärraketer som kallas Ariane 62 och en med fyra bärraketer som kallas Ariane 64.

I praktiken betyder de olika versionerna att raketen har flexibiliteten att skjuta upp både tunga och lätta nyttolaster till ett brett spektrum av banor beroende på ändamål, till exempel telekommunikation, meteorologi, vetenskap eller navigering. Raketens nyttolastbärare gör det ytterligare möjligt för små satelliter att följa med. Det ger kostnadseffektiva möjligheter för mindre företag som vill få tillgång till den växande rymdindustrin. Ariane 6 är vidare utrustad med kryogeniskt återantändbara övre steg, vilket gör raketen mycket mer mångsidig än föregångaren.

– Tillgång till rymden kräver inte bara avancerad teknik på bärraketssidan utan möjliggör också avancerad forskning inom allt från astronomi och jordobservation till nya kommunikations- och navigationssystem. Det här öppnar också dörrar inom många områden som vi ännu inte känner till, allt från innovativa forskningsinstitut eller företag och nystartade organisationer till etablerade aktörer. Européerna har nu alla möjligheter att utöka användningen av rymden för forskning och utveckling och för att införa nya rymdbaserade tillämpningar. Finland är ett bra exempel med innovativa nystartade rymdföretag.

 

Ett praktexempel på europeiskt samarbete

Utvecklingen av Ariane 6 omfattade cirka 600 företag, varav 300 var små och medelstora företag. ESA:s program för utveckling av bärraketer är frivilligt för medlemsländerna. Finland som är medlem i organisationen som och deltar i många program har hittills inte deltagit direkt i utvecklingen av raketen.

– Däremot är Finland representerat genom det norsk-finska företaget Nammo som tillverkar raketdistansraketer vars uppgift är att skjuta bort startraketerna med fast bränsle från bärraketen när de separeras efter ungefär 2 minuter. Att vara med i sådana här utvecklingsprogram resulterar i en ökning av den tekniska kompetensen för alla inblandade företag och indirekt för de länder som deltar genom till exempel fortsatt produktion och ekonomisk avkastning under flera decennier, säger Bremnes.

 


Ariane 6

  • Består av tre huvudsektioner, eller steg, för att accelerera lasten: två (Ariane 62) eller fyra (Ariane 64) bärraketer, det nedre huvudsteget och det övre steget.
  • Höjd: 63 meter, diameter 5,4 meter, har samma lyftkapacitet som föregångaren Ariane 5.
  • Huvudsteget drivs av Vulcain 2.1. Det övre steget drivs av en återtändningsbar Vinci-motor som körs på flytande syre och väte, samma bränsle som används av huvudsteget.
  • Utvecklats av Europeiska rymdorganisationen ESA och Ariane Group. Första uppskjutningen genomfördes 9 juli 2024.
  • Syftet är att halvera kostnaden per uppskjutning och dubblera antalet möjliga uppskjutningar per år, från ca 6–7 till 11.
  • Medlemsländerna i programmet kring Ariane 6 är Belgien, Frankrike, Italien, Irland, Norge, Nederländerna, Rumänien, Schweiz, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike.
    Källa: ESA

Liknande artiklar

18.11.2024

Professor: Datorerna måste bli bättre på att förstå oss människor

19.11.2024

Urdsgjallar står kvar och får sällskap av bostadshus

20.11.2024

TFiF valde ny styrelse och fastställde verksamhetsplanen för 2025