”Att se rykande kväve var spännande”

27.03.2024

Barnens teknikdag vid Åbo Akademi bjöd i år på en inblick i saltutfällning, cellandning, lågtest, alger, programmering och flytande kväve.

Bild: Mikael Sjövall

 

Det är en förväntansfull skara barn som möter upp i Aurum kort före påskhelgen. Teknikens, kemins och fysikens under utforskas med nyfiket barnasinne.

– Det var spännande att se rykande och iskallt kväve som användes till att kyla ned glassen, säger 12-årige Anton Johansson.

Antons 8-årige bror Felix fattade tycke för saltutfällningen.

– Jag visste inte att man kunde separera salt på det där sättet. Saltkristallerna såg ut som snöflingor då vi fick se på dem i mikroskopet, säger Felix Johansson medan han slevar i sig glass.

Familjen Johansson hör till stamkunderna på Barnens teknikdag.

– Det här är ett jättebra koncept. Programmet förnyas dessutom varje år. Hatten av för arrangörerna, säger mamman och diplomingenjören Lillemor Johansson.

9-åriga Fanny Kajander är också nöjd med dagens program.

– Det var jätteintressant att studera en krabba i mikroskopet, säger hon.

Det som ursprungligen kallades Barnens kemidag har med tiden breddats och döpts om till Barnens teknikdag. Den pedagogiska satsningen har redan 25 år på nacken.

– Vårt projektutskott har träffats ungefär en gång i veckan de senaste månaderna för att planera årets program. Vi har i år samarbetat med biologer och datavetare, säger Henrika Brink, ordförande för Kemistklubbens projektutskott.

Målgruppen för Barnens teknikdag är barn i åldern 5–13. Evenemanget finansieras av Tekniska Föreningen i Finland.

– Det roligaste är att följa med barnens entusiasm och se hur de reagerar. Det är den största behållningen, säger evenemangets koordinator Mattias Strandberg.

Fjolårets succé var självlysande alger. I år verkar upptäckterna under mikroskopets lins och lågtestet ha rönt stor framgång.

– Det gäller att förklara svåra saker på ett förståeligt sätt. Att berätta om atomer och joner för de minsta barnen är inte så lätt alla gånger. Vi har till all lycka taggade volontärer som gör ett bra jobb, säger Strandberg.

De flesta barn som besöker teknikdagen har än så länge inte haft undervisning i vare sig kemi eller fysik i skolan.

– Barnen får se då vi demonstrerar häftiga laboratorieprover och sedan får de själva testa att göra grejer, säger Brink.

Liknande artiklar

23.04.2024

Här tankas fordon med gamla bananskal och kaffesump

15.04.2024

Mona Schalin går mot strömmen

11.04.2024

Låt bli, klicka inte på mig!