Axelbandet testar gränser

21.03.2024

Vad vore den åboländska teknologkulturen utan studentorkestern Axelbandet? Bra mycket tråkigare. Det kan de flesta studerande i Åbo intyga.

Bild: Ali Hassan

 

– Det är full rulle just nu. Vi har övat så gott som varje dag under de två sista veckorna innan Axelnatten på lördag, säger Olivia Sjölund, ordförande för Axelbandet och sopransaxofonist.

Årets Axelnatt kör med den tvetydiga devisen ”En hyllning eller parodi på Eurovisionsfestivalen”. Till Axelbandets varumärke hör studentikosa upptåg, livsglädje och vanan att testa gränser för salongsfähigt beteende.

– Utöver musiken jobbar vi med våra props som blir en del av vår show på lördag, säger Niklas Linderoos, Axelbandets eventchef och fagottist.

I Axelbandets repertoar ingår allt från vals, swing och jazz till svenska poplåtar. Samarbetet med 100-åriga Kemistklubben är tätt.

– Vi spelar på årsfester och ordnar konserter. Det blir ungefär 15 spelningar per år, säger Sjölund.

Den officiella feststassen är numera svart-röd, men visst använder orkesterns medlemmar fortfarande klassiska plagg som har sytts av randigt madrasstyg från anno dazumal. Linderoos har ett par hängselbyxor som har sytts av det legendariska tyget.

– Kläder av gammalt madrasstyg får inte tvättas. Tyget kan krympa och förstöras, säger han med ett flin.

Sjölund nickar instämmande.

– Det här är helt i linje med vår devis som lyder ”vi hörs, vi syns, vi luktar”, säger hon.

Det ryktas att Axelbandet ordnade en konsert i Uppsala för länge sedan där de hade fyllt en toalettstol med memma. Med toalettpapper virat runt händerna lät axelbanditerna sig väl smaka då de skyfflade i sig av memman inför en gapande rikssvensk publik.

– Jag har inte hört om den spelningen, men det där låter definitivt som en grej som vi skulle kunna göra. Och toalettstolen har fortfarande sin plats på scenen på Axelnatten, säger Sjölund.

Är ni alltid lika oregerliga?

– Inte alltid. Om ett företag betalar för att vi ska uppträda beter vi oss proffsigt. Vi spelade nyligen för ett evenemang som ordnades av Åbo Akademi. På våra egna konserter tar vi däremot ut svängarna, säger hon.

Hur förhåller sig etablissemanget till er?

– En av mina kompisar träffade en yrkesmusiker nyligen och berättade för henne att hen spelar i Axelbandet. Hon kommenterade beskedet med repliken ”Oj då”, berättar Linderoos med ett skratt.

Axelbandet fyller i år 67 år. Cirka 40 aktiva musiker ingår för närvarande i bandets pool.

– Man behöver inte vara teknolog för att spela i Axelbandet. Alla är välkomna. Det räcker om man kan spela ett instrument och uppskattar vår humor, säger Linderoos.

 

Liknande artiklar

16.05.2024

Regeringens nya giv gör livet surt för tekniskt utbildade invandrare

14.05.2024

Lystring kvinnor – missa inte AI-tåget!

07.05.2024

Stort intresse för utbytesstudier