Bra flyt för evenemangsindustrin

18.07.2022

David Guetta, Freddie Gibbs, Jarvis Cocker, Major Lazer, Clean Bandit och Megan Thee Stallion. Det är bara att välja och vraka bland alla superstjärnor som besöker Finland i sommar.

Det se ut att bli en mycket livlig festivalsäsong i år. Det intygar två experter inom evenemangsindustrin. 

– Vi har en supersommar framför oss. Enligt våra kalkyler kommer det att ordnas minst 301 pop- och rockfestivaler i landet mellan den 15 juni och den 31 augusti. Det är alla tiders rekord, säger Kati Kuusisto, direktör på branschförbundet Tapahtumateollisuus. 

Enligt Kuusisto rör det sig om en ketchupeffekt. Ett flertal arrangörer har skjutit upp sina planer på att ordna evenemang under coronapandemin, vilket förlamade branschen i två års tid. Nu ska evenemangsproducenterna ta igen skadan med besked. 

– Utbudet på festivaler i sommar är i själva verket större än sommaren 2019 före pandemin slog till, säger Kuusisto. 

Den livliga kommersen har gett många biljettförsäljare ett maffigt penningflöde under våren. 

– Våra intäkter från biljettförsäljningen ökade med cirka 50 procent i april, säger Mirva Merimaa, vd på Tiketti. 

Merimaa bekräftar att uppsvinget överträffar kassaflödet för tre år sedan.  

– Då vi jämför årets omsättning med siffrorna för 2019 visar vår prognos att tillväxten i år är cirka 10 procent, säger Merimaa. 

Stora omvälvningar i branschen 

Trots att det är medvind i branschen just nu har pandemin och de medföljande restriktionerna av sammankomster lämnat djupa sår.  

Enligt Kuusisto är det framför allt de företag som har haft reservkapital och en ekonomisk buffert som har överlevt pandemin. Evenemangsindustrin sysselsätter för närvarande cirka 200 000 personer, men en del av dem har tvingats tänka om. 

– Vi har sett att många arbetstagare som tidigare har jobbat för underleverantörer inom evenemangsindustrin har sadlat om eller bytt bransch helt och hållet, vilket har lett till en brist på arbetskraft i år, säger Kuusisto. 

Brist på scenteknik 

Det uppdämda behovet ordna evenemang efter pandemin har också lett till vissa flaskhalsar i flödet av varor och tjänster. 

– Det råder en skriande brist på till exempel scenteknik, högtalare, kravallstaket, kylcontainers, portabla toaletter och ljudteknik. Varje festival kräver att man bygger upp ett miniatyrsamhälle med allt vad det innebär och just nu verkar efterfrågan överträffa utbudet i hela Europa, säger Kuusisto. 

Den bristande tillgången på varor som behövs inom nöjesindustrin har också trasslat till det för aktörer inom film- och tv-branschen.  

– Nelonen meddelade nyligen att de är tvungna att ställa in årets produktion av reality tv-serien Huvila ja Huussi då det har visat sig vara så svårt att få tag på den typen byggnadsmaterial som behövs för att kunna renovera stugor, säger Kuusisto. 

Normaliseringen av situationen i de kinesiska hamnarna har än så länge inte förbättrat flödet av varor för evenemangsindustrins behov. 

– Leveranstiderna för vissa produkter som behövs inom evenemangsindustrin kan uppgå till 12 månader. Det går inte heller att uppväga bortfallet med inhemska alternativ, säger Kuusisto. 

Ukraina spökar i bakgrunden 

Rysslands anfallskrig i Ukraina spelar också sina spratt med festivalsommaren. Hartwallarenan förvandlades i ett slag till ett spökhus efter att Hartwall sade upp samarbetet med Helsingin Halli och Arena Events som driver arenan.  

De ryska affärsmännen Roman Rotenberg och Gennadi Timtsjenko, som är arenans största ägare, figurerar på USA:s och Storbritanniens lista på ekonomiska sanktioner. Sanktionspolitiken förbjuder alla ekonomiska transaktioner till Rotenberg och Timtsjenko, vilket satte stopp för alla evenemang i Helsingfors största arena. 

– Många världsstjärnor, däribland Elton John, har sett sig tvungna att ställa in sina konserter i Finland efter att det inte gick att ordna konserter i Hartwallarenan. Det finns väldigt få arenor av den kalibern i Finland och det har visat sig vara svårt att flytta konserterna någon annanstans, säger Kuusisto. 

Utöver Elton John finns det även andra världsstjärnor som har slängt in handduken. John Fogerty meddelade redan i mars att han blåser av sin europeiska turné.  

Text: Mikael Sjövall, Bild: Kalle Kervinen/Ilosaari rock

Liknande artiklar

23.04.2024

Här tankas fordon med gamla bananskal och kaffesump

15.04.2024

Mona Schalin går mot strömmen

11.04.2024

Låt bli, klicka inte på mig!