Det här ska du tänka på då du söker jobb

02.07.2024

Pippi Blomqvist jobbar som HR-expert på Miele. Hon vill uppmuntra yngre arbetssökande att utmana sig själva och söka jobb som är högre upp i hierarkin.

Foto: Canva och Miele

 

”Rekryteringsprocesserna har blivit längre samtidigt som arbetsmarknaden har blivit tuffare. Jag har märkt att antalet ansökningar per lediganslagen tjänst ökar stadigt. Den här utvecklingstrenden gäller också för positioner lägre ned i hierarkin.

Ganska ofta förväntas arbetssökande genomgå personlighetstest före arbetsintervjun. Om man har sökt ett specialiserat jobb inom kreativa branscher är det vanligt att den sökande blir ombedd att göra olika förhandsuppgifter eller uppvisa en portfölj som bevisar den egna kompetensen på området.

De stora volymerna arbetssökande beror bland annat på att arbetskraften är rörligare nu för tiden. Det är allt vanligare att man går vidare efter 2–3 år i samma tjänst då det tidigare var helt normalt att jobba i 15–20 år för samma arbetsgivare.

Som arbetssökande lönar det sig alltid att vara ärlig. Om du har en lucka på några månader i cv:n kan det vara bra att lyfta fram allt det positiva som du har gjort under dessa perioder i ditt liv. Om du till exempel har varit föräldraledig, fortbildat dig eller tagit hand om en anhörig är det bra att nämna det i intervjun. Då du talar om dina tidigare arbetsgivare är det en fördel om du hänvisar till dem på ett respektfullt sätt.

Det personliga varumärket har blivit viktigare i samband med rekryteringar. Då du söker vissa jobb är det viktigt att du har en uppdaterad profil på LinkedIn. Då du skriver en ansökan är det bra om den skräddarsys för ett specifikt jobb. Att kopiera tidigare arbetsansökningar fungerar inte. Du måste anpassa språket, tonfallet och stilen för olika arbetsgivare. Formatet på ditt cv och ditt följebrev är ofta avgörande. Chat GPT kan fungera som ett viktigt hjälpmedel, men en ansökan som har gjorts helt och hållet av AI är opersonlig. Det gäller att lyfta fram väsentliga kunskaper som är relevanta och lätta att hitta i din ansökan. Rekryterarna sållar ofta hundratals ansökningar. Då måste man göra ett gott intryck redan på de första raderna i en ansökan.

Även om du inte uppfyller alla krav som en arbetsgivare räknar upp i platsannonsen kan det vara värt att söka jobbet. Arbetsgivaren kan ibland ändra på den profil de söker under rekryteringsprocessen då de beaktar teamets uppbyggnad. Det är viktigt att våga söka jobb högre upp i kedjan och utmana sig själv. I synnerhet unga kvinnor brukar tyvärr tona ned sitt eget kunnande och sina erfarenheter.

Glöm inte att läsa på om den arbetsgivare som har utannonserat det jobb du söker. Det märks genast om du är dåligt insatt. Om du känner dig extremt nervös på arbetsintervjun är det helt okej att säga det rent ut. Det kan lätta på stämningen. Samma råd gäller situationer där du får tunghäfta eller en black out.

Rekryterande chefer uppskattar ofta arbetssökande som lyckas ge ett nyanserat intryck och visar att de är lösningsinriktade. I gruppintervjuer är det bra om du kan visa empati och engagera andra i gruppen. Det viktigaste rådet är ändå att vara sig själv. Det fungerar i längden.”

 

Pippi Blomqvist

Liknande artiklar

11.07.2024

Rekordmånga diplomingenjörer fick examen

08.07.2024

Tre tips för att känna igen och motverka bias och ojämlikhet inom AI

25.06.2024

TekNatur engagerade över 2300 studerande