Ekologiska lösningar är i ropet i byggindustrin

04.02.2025

Leif Sebbas är en gammal räv i konsultbranschen. Nu satsar han alltmer av sin tid på att hjälpa byggherrar med hanteringen av ekologiska kompensationer och hållbarhetstänk.

Foto: Tobias Björkqvist, Lari Järnefelt

 

Det blåser nya vindar i byggbranschen efter flera års stiltje med höga räntor och lågkonjunktur. Efterfrågan på hållbara lösningar, grön omställning och cirkulär planering ökar stadigt.

– Allt fler kunder efterlyser byggprojekt där vi förlitar oss på återanvända byggmaterial och förnybar energi. Många företag vill investera i fastigheter som är helt självförsörjande på energi, säger Leif Sebbas, styrelseordförande för bolaget Solwers.

Sebbas har över 35 års erfarenhet av att leda konsultbolag som jobbar med projekthantering och planering av byggprojekt. Vi träffas på hans kontor i Grankulla.

– Att återanvända byggnadsstommen eller återvinna byggnadsmaterial sparar oss inte pengar. Det kräver mycket arbetskraft och arbete för hand, vilket äter upp lönsamheten. Hållbarhet kostar. Byggbolagen borde få skattelättnader eller andra fördelar för att de bygger ekologiskt.

Stark tillväxt i Sverige

Efter att Solwers listades på börsen för tre år sedan har bolagets omsättning fördubblats. En stor del av tillväxten sker framför allt i Sverige just nu.

– Sverige har kommit mycket snabbare på fötter efter lågkonjunkturen. Devalveringen av den svenska kronan har bidragit till utvecklingen. Vår orderstock växer stadigt, säger Sebbas.

Leif Sebbas är huvudägare i Solwers som består av 30 dotterbolag och sysselsätter omkring 800 konsulter. Solwers har specialiserat sig på att ta fram helhetslösningar som beaktar hållbar energiförsörjning, hantering av byggmaterial, olika typer av automation och hur man ska bevara omgivande grönområden i miljöer där nya hus ska byggas.

– Vi har aktuella byggprojekt i Göteborg och Trelleborg där vi använder oss av befintliga byggnadsstommar och återbrukat tegel som reducerar koldioxidutsläppen och minskar på konsumtionen av naturresurser.

I Nacka har Solwers använt sig av digital prognostisering av markberedningen i ett byggprojekt, vilket minskade omfattningen av sprängmassor med över 50 procent. Den biologiska mångfalden tryggas genom att värna om närliggande träd och skogsdungar.

Krympande koldioxidavtryck

Till bolagets repertoar hör också industriella projekt som till exempel går ut på att effektivera stoftrening inom stålindustrin eller främja koldioxidinfångning med hjälp av så kallad kalciumlooping.

I den finska projektportföljen återfinns bland annat renoveringen av Sokos Hotel i Vasa där det finns ett geotermiskt värmesystem i byggnadens källare som återvinner energi från varmt avlopps- och kondensvatten. Hotellets tak har rustats med solpaneler.

– Den gemensamma nämnaren för så gott som alla våra projekt är hållbar urban utveckling. Det är viktigt att inse att naturresurserna inte är oändliga.

Enligt Sebbas är det framför allt finansiärerna, alltså bankerna och investeringsbolagen, som efterlyser hållbara byggprojekt, vilket har lett till ett paradigmskifte. För att kunna hålla jämna steg med sina konkurrenter gjorde Solwers en överraskande manöver i fjol.

– Vi är numera delägare i konsultbolaget One Planet som bidrar med expertis om ekologisk bärkraft, naturförlust och förnybar energi. Deras sakkunskap är ett mycket välkommet tillskott i vår affärsverksamhet.

Ekologiska kompensationer

Bolaget One Planet består av den tidigare riksdagsledamoten Emma Kari (Gröna) och Mari Pantsar, som tidigare jobbade som direktör med ansvar för hållbar utveckling på jubileumsfonden Sitra. One Planet marknadsför sig själva med den världsomfamnande devisen ”Vår viktigaste kund är planeten Jord”.

– Alla byggprojekt förutsätter numera att man konsulterar en miljöutredare. One Planet kan till exempel instruera byggbolagen hur de ska betala ekologiska kompensationer ifall byggbolaget inte hittar hållbara lösningar i planeringsskedet.

I praktiken går det till så att man inventerar de skador som kommer att uppstå i projektet, varefter byggherren i stället utökar skyddet av motsvarande natur på en annan plats.

– Vi kan också hjälpa bolagen med förebyggande arbete genom att identifiera byggplatser där inverkan på miljön är mindre och där det uppstår mindre skador på växtligheten.

Enligt Sebbas gäller det att gå i bräschen för hållbart byggande för att kunna hävda sig i konkurrensen.

– Det är än så länge relativt få företag som går in för frivilliga ekologiska kompensationer, men det är endast en tidsfråga när det blir förpliktande lagstiftning inom EU.

Sebbas entreprenörsanda sitter i ryggmärgen. Trots att pensionsåldern hägrar inom några år tänker han inte lägga av.

– Jag kommer säkert att dra av på takten, men jag fortsätter som förut med att driva företag och göra hållbar business.

Liknande artiklar

28.01.2025

Diplomingenjörernas medianlön steg till 5 732 euro – Den högsta ledningen förtjänade för första gången över 10 000 euro

23.01.2025

Humpsvakar rubbar dina cirklar

24.01.2025

Emotionell intelligens – ett trumfkort i arbetslivet