Internationella ingenjörsdagen 4.3 lyfter upp ingenjörernas roll i arbetet för hållbar utveckling

23.02.2021

När utmaningarna inom hållbar utveckling ska lösas, spelar ingenjörerna en viktig roll. I år firas Unescos internationella ingenjörsdag för första gången i Finland.

År 2020 instiftades UNESCOs temadag World Engineering Day for Sustainable Development och i år uppmärksammas dagen också Finland. Finlands första officiella ingenjörsdag firas torsdagen den 4 mars 2021. Temat för ingenjörsdagen är det viktiga arbete som ingenjörer gör för att lösa utmaningar inom till hållbar utveckling, till exempel som aktörer inom klimatteknologin.

– Vi vill lyfta upp den centrala roll som ingenjörer har när utmaningar inom hållbar utveckling ska lösas. Vi vet redan nu mycket om de utmaningar som framtiden kommer att föra med sig, och därför är det viktigt att ingenjörsutbildningen kan möta de kommande behoven, säger Engineers Finlands ordförande Jari Jokinen.

Ingenjörerna själva tycker också att hållbar utveckling är en viktig del av deras jobb. Det här märks speciellt tydligt bland studerande i branschen.

– De kommande generationerna av ingenjörer tycker det är mycket viktigt att främja hållbar utveckling under sin arbetskarriär. Det har kommit fram till exempel i undersökningar som Teknikens Akademiker TEK gjort, fortsätter Jokinen.

Incitament för hållbar teknologi saknas

För att Finland ska vara en föregångare inom hållbarhetsteknologi behövs det incitament som stöder utvecklingen av innovationer.

– Geologisk lagring av koldioxid och ren väteproduktion är exempel på teknologiska områden som just nu lider av ett underskott av innovationer. Enorma globala marknader utvecklas kring dessa teknologiområden och Finland borde definitivt vara med i utvecklingen, konstaterar Engineers Finlands generalsekreterare Tommi Grönholm.

Som en del av programmet under ingenjörsdagen ordnar Engineers Finland ett webbinarium om temat tillsammans med UNESCO. Under webbinariet diskuteras hurdana förändringar som behövs i Finlands innovationssystem för att främja affärsmodeller för hållbar utveckling och cirkulär ekonomi. I diskussionen hörs VTT:s verkställande direktör Antti Vasara och europaparlamentariker Henna Virkkunen. Evenemanget avslutas med en paneldiskussion där riksdagsledamöter och högskolornas ledning deltar. Webbinariet är öppet för alla intresserade. Programmet genomförs främst på finska.

Bekanta dig närmare med programmet på Engineers Finlands webbsidor.

 

Engineers Finland är förbundet för de finländska ingenjörsorganisationerna. För tillfället företräder vi ca 150 000 ingenjörer och övriga experter samt förmän i branschen. Engineers Finlands syfte är att såväl nationellt som internationellt främja gemensamma utbildnings- och näringslivspolitiska intressen samt målsättningar på arbetsmarknaden.

 


Ta del av dagen på sociala media

Hur räddar du världen i ditt arbete? Märks hållbar utveckling i din vardag? Ta del av Ingenjörsdagen genom att dela en bild och din berättelse på sociala media. Använd #worldengineeringday, #värdefulltarbete och #hållbartarbete så att vi hittar dig.

På Facebook kan du också lägga till en World Engineering Day-logo på din profilbild. Du hittar ramen genom att klicka på din profilbild i din profil och välja Uppdatera profilbild – Lägg till motiv. Motivet hittas under namnet World Engineering Day.

Liknande artiklar

23.04.2024

Här tankas fordon med gamla bananskal och kaffesump

15.04.2024

Mona Schalin går mot strömmen

11.04.2024

Låt bli, klicka inte på mig!