”Mentorprogrammet hjälper mig att fokusera” 

10.05.2022

Över 300 personer har deltagit i Tekniska föreningen i Finlands mentorprogram TFiX sedan starten 2004. I år har sex adepter hittat en egen mentor som hjälper dem vidare i karriären.

Lucas Käldström har många järn i elden. Han jobbar som företagare, studerar teknologi vid Aalto-universitetet och har en hel uppsjö av förtroendeuppdrag. Egentligen är järnen så många att han behöver hjälp med att få ordning på dem.

– Jag har inte någon brist på saker att göra. Jag behöver snarare hjälp med att välja bort uppdrag. Mentorprogrammet hjälper mig att fokusera, säger Lucas Käldström.

Käldström har vid sidan av skolgången och studierna drivit sitt eget it-konsultföretag Luxas Labs sedan han var 16.

– Jag säljer it-tjänster och mjukvara med öppen källkod och är specialiserad på globala molntjänster. Min huvudsakliga kund är ett amerikanskt uppstartsbolag som har kontor i London och San Fransisco, säger Käldström.

Vad vill du lära dig via mentorprogrammet TFiX? 

– Jag vill bli bättre på att samarbeta och interagera med människor som inte har samma perspektiv som jag. Jag vill också lära mig nya tänkesätt av erfarna personer inom industrin.

Världen är öppen 

Käldström håller kontakt med sin mentor Kimmo Niemistö via mejl och telefon och så har de lunchträffar på Otnäs campusområde med jämna mellanrum.

– Jag vill bland annat förmedla tanken att hela världen är öppen och att de val man gör i början av sin karriär inte behöver vara något som binder dig för resten av livet, säger Kimmo Niemistö.

Niemistö understryker att han inte vill framstå som en förnumstig farbror som strör omkring sig visdomar. Hela mentorskapet handlar om att dela erfarenheter och lära sig av varandra, anser han. Niemistö har i huvudsak jobbat som egenföretagare och varit anställd av uppstartsbolag som utmanar förlegade affärsmodeller.

– Det är viktigt att arbetsgivarens värderingar är i samklang med den egna värdegrunden. Det här har aktualiserats under kriget i Ukraina då ordet samhällsansvar har fått en helt ny betydelse, säger Niemistö.

Konsten att säga nej 

För Käldström innebär samhällsansvar främst att han jobbar med projekt som gynnar den stora allmänheten.

– Hela grejen med öppen källkod är ju att slutprodukten kan användas av vem som helst helt gratis, vilket innebär att mitt arbete med sådana projekt kommer hela samhället till godo och gynnar andra i branschen, säger han.

Lucas Käldström har många järn i elden som företagare, studerande och förtroendevald. Foto: Mikael Sjövall

 

Ett tema som Niemistö och Käldström har diskuterat är den svåra konsten att säga nej tack till nya projekt.

– Det är ingen skam att dra sig ur ett projekt. Det stigmatiserar dig inte i arbetslivet, utan signalerar tvärtom att du vet dina egna gränser. Om ett projekt eller en arbetsplats inte motsvarar dina förväntningar går det alltid att ändra åsikt och sadla om, säger Niemistö.

Ingen guldklocka 

Enligt Niemistö har dagens unga studerande en realistisk bild av arbetslivet.

– De är vana vid att allt är ganska osäkert. De förväntar sig inte en livslång karriär vid ett och samma företag eller en guldklocka som tack för trogen tjänst. Många frågar sig i stället vad som känns meningsfullt i arbetslivet, säger han.

Käldström har siktet inställt på en framtid som företagare efter slutförda studier.

– Jag är inte intresserad av den traditionella karriärstegen. Jag vill hitta meningsfulla arbetsuppgifter där jag kan hjälpa företag och organisationer att förbättra it-säkerheten och automationsnivån för digitala tjänster. Jag ser mig själv som en utbildare som förmedlar nya tänkesätt och utvecklar säkrare och mer robusta it-system, säger Käldström.


Sök till Mentorprogrammet TFiX!

Nästa omgång av mentorprogrammet TFiX startar i oktober 2022. Ansökan för adepter och mentorer är öppen 1.6-31.8.2022. Läs mera och ansök här.

Liknande artiklar

06.09.2024

Utbyte erbjöd autentiska upplevelser av en annorlunda kultur

28.08.2024

Tids nog slaktas den heliga flodhästen, Mumintrollet, på AI-altaret

27.08.2024

Ariane 6 är hela Europas nya stjärna