Nomineringen till Millenniumpriset 2020 öppnas 1.4.2019 – prissumman är en miljon euro och nomineringar tas emot världen över

01.04.2019

Nomineringstiden för ett av världens mest ansedda innovationspriser pågår fram till 31 juli 2019.

Nomineringen till Millenniumpriset för teknologi 2020 öppnar idag (1.4.2019). Det internationella priset på en miljon euro är ett av världens största innovationspriser. Millenniumpriset delas ut vartannat år för teknologiska genombrott var som helst i världen. Kriteriet är att innovationen ska bidra till hållbara lösningar på mänsklighetens stora utmaningar.

Tidigare pristagare är bland andra Shinya Yamanaka för etisk stamcellsforskning, Tim Berners-Lee för World Wide Web och Tuomo Suntola för ALD, en nanoteknik som möjliggör tillverkning av avancerade datorer och andra smarta produkter. Tre av pristagarna har senare även fått Nobelpris, senast Frances Arnold, pristagaren från 2016, som fick Nobelpriset i kemi 2018. Arnolds prisbelönta innovation, riktad evolution, gör det möjligt att framställa nya enzymer som kan användas i miljövänliga processer inom många industriområden.

Ari Ahonen, vd för Teknikakademien (TAF), stiftelsen som delar ut priset, kommenterar: ”Millenniumpristagarna är ledande innovatörer i sina respektive branscher som med sina innovationer höjt livskvaliteten för hela mänskligheten och samtidigt bidragit till att skydda miljön. Den vinnande innovationen måste ha goda belägg för befintliga användningsområden och potential att skapa nya avenyer för forskning.”

Nomineringar tas emot från organisationer världen över inom alla teknologiska områden förutom militärteknologi. Både enskilda personer och team kan nomineras.

Millenniumpriset för teknologi 2020 delas ut i Helsingfors med omnejd Helsingfors den 26 maj 2020. Priset delas ut av den fristående stiftelsen Teknikakademien TAF. Kandidaterna utvärderas av en internationell jury av ledande experter inom forskning och industri. Finlands president är Millenniumprisets beskyddare. Prissumman på en miljon euro doneras av finska staten.

Nomineringar och ytterligare information
Nomineringar kan endast lämnas in via TAF:s elektroniska portal under tiden 1.4–31.7.2019. Portalen och detaljerade nomineringskriterier finns på millenniumprize.fi/cfn.

Anvisningar och förfrågningar
Ari Ahonen, vd, Teknikakademien TAF
+358 400 618 300, ari.ahonen(at)taf.fi

Liknande artiklar

11.07.2024

Rekordmånga diplomingenjörer fick examen

08.07.2024

Tre tips för att känna igen och motverka bias och ojämlikhet inom AI

02.07.2024

Det här ska du tänka på då du söker jobb