Nu kan du göra din egen hälsokontroll – självmätningspunkter testas i flera välfärdsområden

05.12.2024

Efterfrågan på digital självbetjäning ökar inom hälsovården. Det gynnar bolag av Medicubex kaliber som tillverkar e-hälsostationer.

Foto: Helsingfors stad och Virpi Velin

 

Helsingfors stads social-, hälsovårdsoch räddningssektor har testat så kallade självmätningspunkter där patienterna själva kan mäta till exempel sitt blodtryck, pulsen, syrehalten i blodet och kroppstemperaturen. Mätningarna görs utan assisterande personal i kubliknande bås med glasväggar som har utvecklats av företaget Medicubex.

– Vi fick idén till att inrätta dessa punkter under coronapandemin då det gällde att minimera alla fysiska kontakter med andra människor. Vi kom i gång med testet i fjol, säger Timo Lukkarinen, chefsläkare vid vårdcentralerna i Helsingfors.

Till Medicubex fördelar hör att självmätningspunkten desinficeras automatiskt efter utfört hälsotest. De första självmätningspunkterna har grundats vid vårdcentralerna i Nordsjö och Fiskehamnen i Helsingfors.

– Det har varit en interaktiv process där vi i samarbete med Medicubex har utvecklat e-hälsostationerna så att de motsvarar våra behov och krav, säger Lukkarinen.

Timo Lukkarinen, chefsläkare vid vårdcentralerna i Helsingfors.

Positiv respons på kubismen

Kostnaderna för de första självmätningspunkterna fördelades mellan Helsingfors stads social-, hälsovårds- och räddningssektor och stadskansliet.

– Beroende på avtalets längd, upplägget för utplaceringen av e-hälsocentralerna och kravet på underhåll fakturerar vi mellan 25 000 och 45 000 euro för våra tjänster per punkt per år, säger Vili Kostamo, vd för Medicubex.

Enligt Helsingfors stad har testet utfallit väl.

– Den respons som jag har fått av personalen vid vårdcentralerna i Nordsjö och Fiskehamnen är av varierande art, men största delen av den respons vi har fått är positiv, säger Lukkarinen.

Trots det finns det också utmaningar

– Vi har än så länge inte lyckats utveckla ett sätt att integrera alla mätningsresultat till patientdatasystemet Apotti. Det här innebär att personalen måste hantera resultaten manuellt, förklarar Lukkarinen.

Ta ditt eget EKG

Till Medicubex repertoar hör även kapaciteten att mäta elektrokardiografi (EKG), alltså hjärtfilm.

– På sjukhuset fäster man ju i regel 12 till 15 självhäftande elektroder på bröstkorgen, armarna och benen. I Medicubex bås ska patienten följa monitorns instruktioner och sedan trycka sina händer mot två elektroder. Mätningsresultatet ger en riktgivande bild av hjärtats elektriska aktivitet.

Vad är det största mervärdet med Medicubex för hälsovården i Helsingfors?

– Den största nyttan är att personalen sparar tid då de viktigaste mätningarna om patientens allmänna hälsotillstånd redan är gjorda då hen kommer till mottagningen.

Medicubex är rustad med en videokamera och en stor pekskärm som ger instruktioner och registrerar patientens rörelser. Hela basundersökningen är undanstökad på 6–7 minuter.

– Som det nu är går det inte att boka en tid för en session i Medicubex-båset på nätet. Vi har tills vidare satsat endast på walk-in-konceptet.

Kommer ni att utvidga testet i Helsingfors?

– Vi kommer att ordna ett anbudsförfarande för upphandlingen av fler självmätningspunkter. Jag kunde tänka mig att placera dessa punkter i till exempel bibliotek, köpcentra eller inom äldreomsorgen framöver för att sänka tröskeln att genomgå ett hälsotest.

Produktion i Estland

Medan Helsingfors överväger att bredda självbetjäningen inom hälsovården har det finska bolaget Medicubex gjort nya landvinningar inom andra välfärdsområden.

– Våra självmätningspunkter har nu tagits i användning också i välfärdsområdena i Norra Österbotten och Mellersta Nyland, säger Vili Kostamo.

Exporten av Medicubex produkter kör i gång i slutet av detta år.

– Vi har undertecknat leveransavtal med kunder som vill testa våra självmätningspunkter i Lettland, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. På grund av en växande efterfrågan kommer vi att påbörja serieproduktion av våra e-hälsostationer i Tallinn, säger Kostamo.

I september lanserade Digi Finland och Medicubex ett samarbete som går ut på att integrera mätningsresultaten från Medicubex stationer till Omaolo, som är en elektronisk kanal för tjänster som stöder egenvård inom hälso- och sjukvården.

– Vi jobbar just nu med att utveckla mjukvara som skulle underlätta integrationen av data från våra e-hälsostationer till olika patientdatasystem, säger Kostamo.

Enligt Kostamo är intresset för Medicubex koncept stort.

– Vi deltog nyligen i en internationell mässa där vi presenterade våra e-hälsostationer. Tre månader senare hade vi undertecknat nya affärsavtal med kunder som fattade tycke för vår affärsidé

Liknande artiklar

20.12.2024

Universiteten lär sig att bli neurodiversitetsmedvetna

18.12.2024

Endast var tredje person över 50 år tror sig få arbete om de blir arbetslösa

17.12.2024

TFiF delade ut stipendier – Asien lockar utbytesstuderande