Ny forskning ska utveckla natriumjonbatterier för elbilar

08.12.2022

Ett forskarteam vid Åbo Akademi ska ta fram miljövänligare batterier som bygger på natrium i stället för litium. Forskningen tar fasta på 3D-tryckningsteknik med förnybara material och högtemperaturteknik.

”För att undvika en utarmning av jordens mineralresurser krävs nya batterikoncept”, skriver Åbo Akademi i ett pressmeddelande.

De hållbara batteriernas katoder ska rustas med natrium i stället för litium och grafiten i batteriets anod ska ersättas med träbaserat kolmaterial som framställs med hjälp av pyrolys eller torrdestillation för att designa porer i materialet som kan transportera natriumjonerna effektivt.

Natrium förekommer rikligt i naturen medan tillgången på litium och grafit är mycket begränsad.

– Det som är unikt med vårt projekt är att vi ska använda biobaserade material för att få fram de rätta egenskaperna för den slutliga fasta elektrolyten, säger Chunlin Xu, professor i de förnybara materialens kemi vid Åbo Akademi.

3D-tryckningen av komponenter för batteriena baserar sig på användningen av nanocellulosa och lignin.

– Energitätheten i ett batteri baserat på natrium är något lägre än i litiumjonbatterier. Därför kan vi inte förvänta oss att den nya generationens batterier kommer att bli mer effektiva. Vårt mål är att göra batterierna mer hållbara, säger Johan Bobacka, professor i analytisk kemi vid Åbo Akademi.

Projektet, som går under förkortningen Sustec, ingår i profilområdet Teknologier för en hållbar framtid. Projektet finansieras med en miljon euro från Jane och Aatos Erkkos Stiftelse.

– Det kan ta flera år innan vi har lyckats ta fram en innovation och ett hållbart batteri som kan kommersialiseras och säljas på marknaden, säger Chunlin Xu.

Liknande artiklar

23.04.2024

Här tankas fordon med gamla bananskal och kaffesump

15.04.2024

Mona Schalin går mot strömmen

11.04.2024

Låt bli, klicka inte på mig!