Nya kollektivavtal inom industrin

04.01.2022

Fackförbundet De Högre Tjänstemännen YTN och arbetsgivarorganisationen Teknologiindustrin har nått en överenskommelse om nya kollektivavtal för industrin. Uppgörelsen kan bana väg för en lång rad nya branschavtal.

De nya kollektivavtalen berör cirka 100 000 anställda inom industrin, konsultbranschen och IT-sektorn, uppger YTN och Teknologiindustrin.

Enligt överenskommelsen införs en allmän löneförhöjning på 0,9 procent i år. Utöver detta kan arbetsgivarna fördela en lika stor andel av den överenskomna lönepotten till löntagarna på andra grunder. Nivån på nästa års löneförhöjning slås fast i fortsatta förhandlingar som återupptas i höst.

Förhandlingarna om nya kollektivavtal mellan YTN och Teknologiindustrin pågick i tre månader. Det var framför allt nivån på den allmänna löneförhöjningen som orsakade meningsskiljaktigheter.

Trots de nya kollektivavtalen överskuggas industribranschens framtidsutsikter av flera strejker på grund av strandade avtalsförhandlingar inom andra sektorer. Bland andra Industrifacket och Fackförbundet Pro har varslat om strejk som hotar att drabba upp till 300 företag från och med den 14 januari.

Riksförlikningsman Vuokko Piekkala påbörjade medlingen av arbetsmarknadstvisten mellan Industrifacket och Teknologiindustrin på tisdagen den 4 januari. Avtalsparterna har även i denna tvist olika syn på nivån för löneförhöjningarna.

Liknande artiklar

21.09.2023

I regeringsprogrammet står utbildning och FoUI på en stabil grund, men arbetsmarknadsfrågorna vacklar

19.09.2023

Langh Tech lanserar banbrytande CCS-teknik i sjöfarten

15.09.2023

Affärsmagasinet Forum: Färsk forntid med AI?