Proffsig förmögenhetsförvaltning tryggar TFiFs verksamhet

08.04.2025

Varje förenings målsättning är att ha en balanserad och hållbar ekonomi. I TFiFs fall bidrar föreningens stiftelse (Tekniska Föreningens i Finland Stiftelse sr) med ekonomiskt stöd till föreningen och stipendier och understöd som årligen delas ut.

Foto: TFiF och Bo Ingves

 

Tekniska Föreningens i Finland Stiftelse sr (hädanefter kallad stiftelsen) ska enligt sin placeringspolitik se till att understöds- och stipendiepolitiken är stabil och växer och utvecklas minst i takt med det omgivande samhället. Medlen tas från avkastningen av stiftelsens förmögenhet, som består av TFiF-huset och en betydande värdepappersportfölj.

– Ser man på placeringarnas utveckling de senaste sex åren ligger vi i genomsnitt över avkastningsmålsättningen på cirka sju procent. Avkastningen har givetvis varierat under åren vilket understryker betydelsen av långsiktighet, säger stiftelsens styrelseledamot Anders Ehrström.

Placeringsexperter i styrelsen

Ehrström är DI i maskinteknik från Otnäs men har i sitt yrkesliv uteslutande arbetat med investeringsfrågor, dels i bankirfirmor och dels på Aktia. Där har han bland annat ansvarat för Private Banking och varit vd för Aktia Kapitalförvaltning.

– I slutet av 1980-talet hade Tekniska högskolans vyer vidgats, så att ämnet i mitt diplomarbete blev optioner och terminer i stället för något tekniskt. Efter examen fortsatte jag på den banan och är glad att jag i dag kan hjälpa stiftelsen med den expertisen. Också styrelseordförande Erik Palmén, diplomingenjör liksom jag, har en motsvarande bakgrund inom finansbranschen, säger Ehrström.

Då stiftelsens förmögenhetsförvaltning har som uppgift att både säkerställa tillgångarnas beständighet och ge en god avkastning, krävs det enligt honom en systematisk förvaltning av såväl fastighetsegendomen som den likvida portföljen.

– TFiF-huset på Eriksgatan 2 i Helsingfors är en betydande fastighetsegendom som kontinuerligt har gett en bra avkastning tack vare goda hyresgäster. Avigsidan är att den samtidigt även är en stor riskkoncentration. Pandemin 2020 skapade en utmanande situation som vi i samråd med hyresgästerna i alla fall klarade av utan att få några tomma kvadratmetrar, säger Ehrström.

För att säkerställa att huset tekniskt hålls i skick har stiftelsen ett separat fastighetsutskott som koncentrerar sig på den frågan.

–Huset är en placering som vi försöker förvalta så att det ger en marknadsmässig avkastning. För skötseln av fastigheten anlitas kompetenta aktörer och huset omfattas av en rullande tioårsplan gällande reparationsbehoven, säger Ehrström.

Planmässig risktagning

Före pandemin 2020 stod TFiF-huset för drygt två tredjedelar av stiftelsens förmögenhet. Idag är andelen enligt Ehrström knappa två tredjedelar vilket indikerar att värdepappersförvaltningen har gått bra eftersom också fastighetsintäkterna steg rejält i fjol jämfört med 2023. Ehrström betonar att värdepappersportföljen ska växa reellt hela tiden enligt stiftelsens fastslagna placeringspolitik.

– Den primära målsättningen är att det årliga uttaget för understöd är minst två procent av förmögenhetens marknadsvärde. Med strävan om en reell tillväxt på tre procent per år, och en inflationsförväntning på två procent är vår målsättning en långsiktig (nominell) avkastning på ca sju procent. Lyckas vi över tiden uppnå en högre avkastning är det möjligt att öka uttaget utan att sänka tillväxtmålet, säger Ehrström. I sin placeringspolitik har stiftelsen fastslagit hur värdepappersportföljen över tiden skall fördelas i olika tillgångsslag för att uppnå den eftersträvade avkastningen. Den löpande portföljförvaltningen är utlokaliserad till två genom konkurrensutsättning utvalda kapitalförvaltare (Evli och SEB).

Förvaltarna sköter med diskretionära mandat självständigt placeringarna enligt fastslagna riktlinjer, inom vilka de har fullmakt att balansera mellan tillgångsslag och marknader enligt deras respektive marknadsvy. Dessutom anlitas Sijoitustutkimus Oy som ett externt företag för att analysera hur förvaltarna klarar sig och följa upp den totala avkastningen på tillgångarna.

– Ett villkor för mandaten är att förvaltarna följer ESG-kriterier (Environmental, social and governance) i sin verksamhet. Det säkerställer att vi placerar hållbart utan att specifikt utesluta olika branscher. Värderingarna ändrar ju också, vilket ses i exempelvis försvarsindustrins renässans i den allmänna opinionen den senaste tiden på grund av kriget i Ukraina, säger Ehrström.

Goda resultat

Speglat mot kapitalförvaltningens resultat under de senaste sex åren har placeringsverksamheten varit välskött.  Till och med under pandemiåret var siffran på plus 6,3 procent och året därefter var avkastningen hela 22,1 procent. År 2022 var resultatet negativt, men åren 2023 och 2024 igen rejält positivt med 12,2 respektive 13,3 procent.

– Till investeringsverksamhetens natur hör att resultatet varierar från år till år, men beräknat för en längre period har resultatet för fem år varit 7,6 procent per år, på sex år 9,4 procent och för sju år 7,1 procent per år, säger Ehrström.

Sammantaget var placeringarnas marknadsvärde drygt 10,2 miljoner euro i slutet av fjolåret, jämfört med 8,9 miljoner euro vid samma tidpunkt ett år tidigare. Överskottet på TFiF-huset var i fjol 220 000 euro.

– År 2024 delade vi ut totalt 382 000 euro i understöd och stipendier, varav understödet till föreningen var 290 000 euro, säger Ehrström.

Anders Ehrström, stiftelsens styrelseledamot

 

Liknande artiklar

11.04.2025

Ny innovation tar tillvara fosfor och kväve från avloppsvatten

10.04.2025

TFiF och TEK belönade återvinnare av avloppsvatten, utvecklare av reaktorfysikkod och förebilder inom akademisk laganda

01.04.2025

Uråldriga vikingatraditioner tas till heders