Semestrar, semesterpenning och annat aktuellt för dig som söker dagpenning

23.06.2021

Inför sommaren får KOKO-kassan många frågor om hur semesterperioderna och semesterpenningarna påverkar utbetalningen av inkomstrelaterad dagpenning.

Se till att jobbsökningen är i kraft också på sommaren
När man är arbetslös och permitterad ska jobbsökningen hela tiden vara i kraft enligt TE-byråns anvisningar, också under sommaren.

Ange semesterperioderna och förvärvsinkomsterna på ansökningsblanketten
Om du får lön för semesterperioden grundat på lön för heltidsarbete har du inte rätt till dagpenning för semesterdagarna. Om lönen för semesterperioden däremot grundar sig på lön för deltidsarbete utbetalas dagpenningen som jämkad dagpenning.

Ansök om dagpenning inom tre månader
Kassan påminner om att man ska ansöka om utkomstskydd för arbetslösa inom tre månader från det att man blivit arbetslös eller permitterad.

– Om man ibland arbetar och ibland är permitterad kan det vara en bra idé att på en gång ansöka om dagpenning för alla här och där utspridda permitteringsdagar. Det lönar sig dock inte att skjuta upp ansökan för länge så att man inte av misstag missar tidsfristen på tre månader och därför blir utan dagpenning.

Om anställningsförhållandet upphör under permitteringen ska anmälan om uppsägning lämnas in till kassan.

– Arbetsgivaren betalar lön för uppsägningstiden och därför betalar kassan ingen dagpenning under denna tid. Som regel får kassan uppgifter ur inkomstregistret om de poster som arbetsgivaren har betalat ut i samband med att anställningen upphör.

Läs hela artikeln här 

Liknande artiklar

23.04.2024

Här tankas fordon med gamla bananskal och kaffesump

15.04.2024

Mona Schalin går mot strömmen

11.04.2024

Låt bli, klicka inte på mig!