Snart öppnar Oura nya dörrar

11.09.2023

Ouras trendiga och hälsofrämjande ring pryder allt fler kändisars fingrar. Försäljningen går som smort, men trots det uppvisar bolaget fortfarande röda siffror. Hur kommer det sig?

Foto:Oura

Det finska bolaget Oura är just nu inne i en spännande fas. Företagets produktutvecklare är i färd med att ta fram nästa generation av hälsofrämjande ringar med helt nya funktioner.

– Utvecklingen av sensorer har gått framåt betydligt de senaste åren. Sensorerna har blivit mindre och effektivare, vilket gynnar vår produktutveckling, säger Tommi Heinonen, direktör med ansvar för produktutveckling på Oura.

Ouras teknik fungerar förenklat uttryckt så att olika infraröda sensorer och led-ljus penetrerar huden. Dessa ljusstrålar registrerar din puls, andning, motion och vila. Utifrån dessa mätningar rekommenderar Oura-ringen när du ska gå och lägga dig och hur du ska optimera din dygnsrytm för att må bra.

– Ouras fokus ligger på sömn och vila liksom effekterna av din fysiska aktivitet, säger Heinonen.

Ny teknik kan ersätta nycklar och lösenord

Oura köpte det amerikanska bolaget Proxy för 165 miljoner dollar i början av maj. Proxy har specialiserat sig på digitala lösningar för identifikation som kan ersätta nycklar, kort, applikationer, id-kort och lösenord.

– Proxys expertis på digital identitet hämtar stora synergier till Oura. I framtiden går det kanske att öppna fysiska dörrar med en Oura-ring, säger Heinonen.

Enligt Heinonen bygger bolagets framgång på ett tvärvetenskapligt och gränsöverskridande forsknings- och utvecklingsarbete.

– Vi anlitar fysiologiska hälsoexperter som förstår sig på anatomi. Utöver detta har vi rekryterat sakkunniga som jobbar med elektronik, optik och mekanik.

Trots goda försäljningssiffror går Oura fortfarande på förlust. Varför?
– Vi satsar hårt på ekonomisk tillväxt på en global marknad. Vi har medvetet investerat i forskning och utveckling och rekryteringen av toppexperter under uppstartsfasen. Besluten bygger på riktlinjerna i vår tillväxtstrategi. Vi räknar med att nå break-even inom två till tre år.

Maffigt marknadsvärde

Oura drog in ett tilläggskapital på sammanlagt 65 miljoner euro av investerare i sin senaste finansieringsrunda som avrundades i våras. Trots röda siffror i det senaste bokslutet har oberoende analytiker värderat Ouras marknadsvärde till cirka 2,55 miljarder dollar.

– Så länge världsekonomin är osäker med anledning av bland annat kriget i Ukraina och stigande räntor är det inte rätt läge att notera Oura på börsen. Vi avvaktar och ser hur situationen utvecklar sig.

Ouras omsättning översteg 100 miljoner euro i fjol, men trots det såg sig bolaget tvunget att se över kostnadsstrukturen under energikrisen. Fjolårets samarbetsförhandlingar slutade med att ett tiotal personer fick sparken i Finland. Organisationen slimmades också i USA, men hur många som fick avsked där har inte offentliggjorts.

Stark förankring i Finland

Företagets organisatoriska uppbyggnad har möblerats om och leds av en amerikansk verkställande direktör, men Oura har fortfarande en stark förankring i Finland.

– Produktutvecklingen och designen av våra produkter har koncentrerats till Finland medan till exempel marknadsföringen och försäljningen till stora delar är förlagd till USA.

Tommi Heinonen har tidigare varit elitidrottare med erfarenhet av skidlöpning och volleyboll i FM-serien. Han är därför van vid att lyssna på sin kropp och mäta sitt hälsotillstånd regelbundet. Enligt Heinonen lämpar sig Ouras ringar både för professionella idrottare och motionärer. TFiF-bladet når Heinonen på Ouras kontor i Uleåborg kort före semestern.

Hur använder du din Oura-ring?
– Som du ser använder jag mig av tre Oura-ringar, säger Heinonen och visar upp sina ringprydda händer inför kameran på Teams.

– Enligt data som ringarna har gett mig det senaste dygnet var min sömnkvalitet god i natt.

Använder du ringarna också när du semestrar?
– Absolut. Jag vill ju kolla upp om jag lyckas koppla av när jag är ledig, säger han med ett skälmskt leende.

Är det inte stressigt att ha en ring på fingret som hela tiden mäter vad du gör?
– Oura fungerar inte som de där aktivitetsarmbanden som hela tiden uppmanar dig att göra än det ena och än det andra. Oura-ringen är en finkänslig och lågmäld manick som ganska obemärkt hjälper dig själv att inse hur du ska leva för att må bra.

Har du ändrat på din livsstil tack vare Oura-ringen?
– Jag har insett att jag måste satsa mer på regelbunden och tillräcklig sömn. När jag gick in för att lägga mig tidigare på kvällen kände jag mig mycket
piggare och alertare om dagarna. Det handlar om små justeringar av dygnsrytmen där jag egentligen inte behöver ge upp något.

Liknande artiklar

11.07.2024

Rekordmånga diplomingenjörer fick examen

08.07.2024

Tre tips för att känna igen och motverka bias och ojämlikhet inom AI

02.07.2024

Det här ska du tänka på då du söker jobb