Utbytet i Hong Kong gav inblick i den asiatiska affärsvärlden

07.09.2023

Balder Eklöf Eira åkte på ett fyra månader långt studieutbyte till mångmiljonmetropolen Hong Kong. Utöver intressanta studier, nya vänner och inblick i den asiatiska affärsvärlden, gav utbytet honom också en smått oväntad ny hobby – vandring.

Foto: Balder Eklöf Eira

 

Det var intresset för Asien och viljan att vidga sina vyer som fick Balder Eklöf Eira att åka på utbyte till Hong Kong i Kina. Under kandidatstudierna hade han beviljats en utbytesplats i Singapore, men på grund av coronapandemin ställdes det utbytet in. När han inledde sina magisterstudier sökte han på nytt till några utbytesdestinationer i Asien, och den här gången var det ansökan till Hong Kong University of Science and Technology som gav frukt.

– Jag ville se något annat än Europa, som kändes ganska bekant för mig. I efterhand är jag otroligt nöjd med mitt val att åka till Hong Kong och kan varmt rekommendera det för andra som funderar på utbyte, säger Balder Eklöf Eira.

Hemma i Finland studerar Eklöf Eira på magisterprogrammet International Design Business Management vid Aalto-universitetet och är fem före färdig diplomingenjör. I höst väntar ännu några kurser och diplomarbetet.

Under utbytesstudierna i företagsledning kom Eklöf Eira i kontakt med det lichtensteinska byggteknikföretaget Hilti genom ett projektarbete som han genomförde tillsammans med några andra studerande från olika länder. De fick i uppdrag att skapa marknadsföringsmaterial och verktyg som synliggör Hiltis hållbarhetsarbete för deras kunder. Projektarbetet gav Eklöf Eira bland annat erfarenhet av intervjuteknik, som han direkt kommer att ha nytta av i sitt diplomarbete när han ska intervjua kunder och intressenter.

– I arbetslivet kommer jag också att ha stor nytta av det jag lärt mig om kundhantering, förhandling och konsultering. Dessutom har jag fått en bredare inblick i den asiatiska affärsvärlden, konstaterar Eklöf Eira.

Passa på att uppleva så mycket som möjligt av det som erbjuds

Vardagen spenderade Eklöf Eira ofta tillsammans med andra utbytesstudenter från samma bostadskomplex. De sportade, utforskade staden, åt lokala delikatesser och besökte krogen Mr Wongs som fungerade som
träffpunkt för internationella studerande. Trots strikta närvarokrav på universitetet hann de också resa till närliggande länder så som Taiwan, Vietnam, Filippinerna och Sydkorea. Dessutom passade de på att upptäcka Hong Kongs vackra natur till fots tillsammans.

– Helsingfors och Hong Kong har naturen gemensamt – i båda städerna har man bevarat mycket natur och det är lätt att ta sig dit. Därför begav vi oss ofta ut på vandringar eller cykelturer i olika delar av staden och i de närliggande bergs- och skogsområdena. Vår längsta vandringsrutt var 20 km lång, berättar Eklöf Eira.

Bland olikheterna mellan städerna räknar Eklöf Eira upp Hong Kongs varma klimat, de ständiga människomassorna och en hårdare arbetstakt än i Finland. Dessutom har Hong Kong många år toppat listan på världens dyraste städer att bo i, vilket ledde till en mångdubbel hyra i förhållande till Eklöf Eiras studielägenhet hemma i Helsingfors. Övriga levnadskostnader, så som mat, var däremot betydligt billigare. För att finansiera utbytet ansökte han om stipendium från TFiF, Teknologföreningen, Svenska Kulturfonden och Puunjalostusinsinöörit.

Vilka råd vill du ge andra som planerar åka till Hong Kong på utbyte?
– Passa på att uppleva så mycket som möjligt av det som erbjuds, besök tempel, res i näromgivningen, vandra i naturen och gå på hästkapplöpning som är ett riktigt spektakel. Och ja – kom ihåg att ta på dig långbyxor ifall du vill gå på klubb i Hong Kong, vi lärde oss snabbt att man inte blir insläppt om man bär shorts!

Liknande artiklar

11.07.2024

Rekordmånga diplomingenjörer fick examen

08.07.2024

Tre tips för att känna igen och motverka bias och ojämlikhet inom AI

02.07.2024

Det här ska du tänka på då du söker jobb