Sommarjobbare förstärker TFiFs kansli

19.06.2024

Sextonåringarna Elmer Keinänen och Emil Nylander och sjuttonåringen Juni Vilén sommarjobbar i år för Tekniska Föreningen i Finland.

– Vi har bland annat arkiverat skriftligt material, uppdaterat i medlemsportalen och digitaliserat årsklockan för det som TFiF jobbar med, berättar Emil Nylander.

Konkurrensen om sommarjobb har varit ovanligt hård i år. Enligt Statistikcentralens uppgifter har antalet jobb inom till exempel handeln och hotell- och restaurangbranschen minskat drastiskt under våren och försommaren.

Många jobb som bygger på kundbetjäning eller arbetsuppgifter som kassapersonal förutsätter allt oftare att man har fyllt 18, vilket gör det svårt för yngre att komma in i arbetslivet.

Elmer och Emil påbörjar sina studier i gymnasium i höst. Juni Vilén pluggar första året på Prakticum och siktar på att bli merkonom.

– Jag ville testa något nytt genom att jobba för TFiF, säger hon.

Efter hennes sommarjobb på TFiF väntar ett par veckors inhopp på Tokmannis affär i Gräsviken där hon bland annat ska se till att hyllorna är välfyllda med varor.

Elmer Keinänen blev i likhet med Emil Nylander utexaminerad från Mattlidens skola i våras.

– Jag jobbade i början av juni som hjälpledare på Dickens handbollsläger. Jag ville efter det prova hur det är att jobba på kontor, säger Elmer.

Emil lyfter fram sitt intresse att utveckla vanan att jobba med datorer.

Varken Elmer eller Juni har än så länge grunnat på vad de ska satsa på för studier eller jobb då de blir vuxna, men för Emil hägrar redan drömmen om ett framtida jobb.

– Jag skulle bra kunna tänka mig att välja studier i teknik eller naturvetenskapliga ämnen efter gymnasiet, säger han.

Efter värvet i juni är det bland annat stugliv och resor som väntar för alla tre.

– Det är viktigt att unga får erfarenheter från arbetslivet redan i tidig ålder. Vi kan erbjuda våra sommarjobbare en god inblick i vad det vill säga att jobba för en intresseorganisation, säger Emilia Juslin, sakkunnig inom kommunikation och medlemsverksamhet på TFiF.

 

På bilden från vänster: Emil Nylander, Elmer Keinänen och Juni Vilén. Foto: Mikael Sjövall

Liknande artiklar

11.07.2024

Rekordmånga diplomingenjörer fick examen

08.07.2024

Tre tips för att känna igen och motverka bias och ojämlikhet inom AI

02.07.2024

Det här ska du tänka på då du söker jobb