Svenskspråkiga teknikstuderande känner stark tillhörighet

28.11.2024

Modersmålet kan påverka hur stark tillhörighet teknikstuderande känner till sin studiegemenskap. Svenskspråkiga studerande sticker ut i statistiken med högre känsla av tillhörighet jämfört med finsk- eller engelskspråkiga. Det framgår ut TEKs årliga studerandeundersökning.

De flesta nya studerande i teknik och ICT på universitetsnivå i Finland är fortfarande finskspråkiga män, även om antalet kvinnor har stigit till 33 procent i senaste åren. Kanske även mer anmärkningsvärt är att ungefär var fjärde ny studerande inom teknik/ICT numera har ett annat modersmål än finska eller svenska. Antalet icke-finsk/svensktalande studerande har ökat kraftigt och nådde 27 procent 2023.

Personligen tror jag att ’modersmål’ är ett ganska föråldrat och begränsat sätt att tänka på språkkunskaper, men för tillfället är modersmålet bland de bästa måttstockar vi har angående mångfald, åtminstone i officiell statistik.

Jag har studerat hur kön påverkar känslan av tillhörighet, men nu undrade jag vilken roll modersmålet då spelar?

TEK genomför en enkät för studerande varje höst (på finska, svenska och engelska). År 2022 frågade vi bland annat om tillhörighet i teknik. Vi använde två uppsättningar av frågor: en om tillhörighet inom teknik och en annan om tillhörighet i studiegemenskapen. Grafen visar medelvärdet av påståendena om tillhörighet i studiegemenskap enligt svarsspråket.

Skala: 1=helt av annan åsikt, 5=helt av samma åsikt. *OBS: Lågt antal engelsktalande respondenter.

Vi ser att svensktalande studerande verkar ha den starkaste känslan av tillhörighet. Flera påståenden får höga medelvärden (över 4,0). Svensktalande upplever sig också mindre som utomstående.

Även om dessa resultat tyder på inverkan av modersmål på känslan av tillhörighet, är skillnaderna för det mesta inte statistiskt signifikanta. Det beror också på stora skillnader mellan antalet respondenter med olika språk. För att nå mer pålitliga resultat, behöver vi flera studerande som svarar på enkäten på svenska eller engelska.

Bild: TEK

Liknande artiklar

20.12.2024

Universiteten lär sig att bli neurodiversitetsmedvetna

18.12.2024

Endast var tredje person över 50 år tror sig få arbete om de blir arbetslösa

17.12.2024

TFiF delade ut stipendier – Asien lockar utbytesstuderande