Teknisk psykologi hjälper diplomingenjörer att placera människan i fokus

12.12.2022

Hör du till dem som anser att många tekniska manicker är svåra att använda? Du är inte ensam. Nu utbildas psykologiskt funtade diplomingenjörer som kan hjälpa dig att hitta rätt i teknikens värld.

Aalto-universitetet har i år startat ett nytt inriktningsalternativ som kombinerar psykologi, naturvetenskaper och teknik under ledning av internationellt erkända toppforskare. Sammanlagt 30 studerande antogs till det nygrundade huvudämnet teknisk psykologi i höstas. Rekryteringen av personal pågår fortfarande.

– Det finns ett stort behov av tekniska experter som på ett människonära sätt kan förklara hur nya tekniska innovationer ska planeras, utvecklas och tillämpas på ett så användarvänligt sätt som möjligt, säger Janne Lindqvist, professor i datateknik vid Aalto-universitetet.

I utbildningen ingår bland annat beteendevetenskap och studier i psykologi.

– Människans minne är inte ett videoband. Tekniken skapas för att tillgodose människans behov och inte tvärtom. Därför behövs teknisk psykologi, säger Lindqvist.

Den mänskliga faktorns inverkan på säkerheten inom till exempel flygsektorn, kärnkraftsindustrin och kollektivtrafiken har långa anor, men det finns många tekniska branscher där den mänskliga aspekten har försummats. Lindqvist nämner ett exempel som många av oss kan relatera till.

– Vi är tvungna att använda en hel uppsjö av lösenord för olika nättjänster och applikationer. Till saken hör att vi ska komma ihåg lösenorden, men vi får inte skriva upp dem någonstans. Det är ju en helt omöjlig ekvation.
Lindqvist sätter fingret på den ömma punkten.

– Vissa lösenord är helt avgörande för att vi ska kunna identifiera oss med hjälp av bankkoder. Att glömma sina bankkoder kan ha tidskrävande och dyra konsekvenser. Det här är ett problem som måste lösas på sikt. Där kan den tekniska psykologin vara till hjälp.

Lindqvist lyfter fram ett annat avskräckande exempel.

– Klient- och patientdatasystemet Apotti är ett sorgligt exempel på teknik som inte är användarvänlig. Systemet respekterar inte de arbetstagare som ska använda sig av tekniken.

Enligt Lindqvist borde vi ta efter den amerikanska kutymen i universitetsvärlden.

– Alla som forskar i teknik och naturvetenskap i USA måste lära sig att förenkla, skriva slagkraftiga sammanfattningar och komprimera för att nå ut till en större publik och locka till sig finansiärer. Konsten att förenkla och begripliggöra behövs egentligen i alla branscher.

Liknande artiklar

11.07.2024

Rekordmånga diplomingenjörer fick examen

08.07.2024

Tre tips för att känna igen och motverka bias och ojämlikhet inom AI

02.07.2024

Det här ska du tänka på då du söker jobb