TF samlar in pengar – även av dig!

16.09.2022

Ibland kan man missbruka sina privilegier, i varje fall om ändamålet är gott. Mitt privilegium är att få skriva spalter för TFiF, och ändamålet är Teknologföreningens penninginsamling för sitt nya hus i Otnäs. Och mitt missbruk är att väcka ditt intresse, klämma på ditt samvete och be dig lätta på din penningpung eller ditt aktieinnehav.

Teknologföreningens betydelse för den personliga karriären varierar från teknolog till teknolog. I mitt fall hade jag under studietiden trott att TF:s betydelse skulle komma att ligga i kamratskapen och i långtidseffekterna av de intellektuella utmaningarna och erfarenheterna TF bjöd på under studietiden. Det är pengar värt, allt det.

I mitt personliga fall betydde dock TF mer än så, för karriären. Jag har startat företag med TF:are, jag har jobbat med TF:are, jag har haft TF:are till kunder. Detta även om jag valt en bransch – IT-branschen – som inte riktigt var uppfunnen då jag var fux 1981, och en bransch där de internationella kontakterna är det primära. Men TF:s roll visade sig trots detta vara central. Min tacksamhetsskuld till TF ligger därmed kanske lite över genomsnittet.

En mig närstående teknologvän spekulerade i början av TF:s penninginsamling i hur mycket den-och-den ska donera. Hen frågade inte hur mycket jag tänkt ge, utan frågade i stället indirekt och knipslugt hur mycket jag tyckte hen själv skulle ge. Jag vägrade att svara. Var och en ger efter sin förmåga, tyckte jag. Inget grupptryck, ingen längdp-ssn-ingstäflan.

Sedan dess har jag lite ändrat åsikt. Att TF behöver pengar för ett hus skedde senast på 1960-talet; jag minns hur min faster (phux 1949) i våras stolt serverade festlig dryck ur de TF-champagneglas hon i början av sextiotalet som grånad forskare köpt för att stöda insamlingen för Urdsgjallar. Vi talar historiens vingslag, och då behöver alla en liten vägledning i vad som vore comme-il-faut att ge.

TF föreslår själv en månadslön. Min uppfattning är dock att TF-riktlinjen kan vara OK för de yngre generationerna, men för oss äldre är det för lite. Det ska vara progressivt, inte bara för att vi som varit phuxar förra årtusendet har högre månadslön. Vi har ofta råd att bidra med mer än en månadslön.

Vi kan också bidra med aktier. Detta gör tre av grundarna till MariaDB Corporation, Michael ”Monty” Widenius (phux 1981 men likt hr Gates ej färdigbliven), Ralf Wahlsten (styr.ordf. 1985) och undertecknad (EK-chef 1985). Vi ger tre pottar om 35.000 MariaDB-aktier, alltså totalt 105.000 aktier. Börsgången på NYSE via ett SPAC-bolag är planerad till slutet av 2022 följt av ett år av lockdown. Börskurser är omöjliga att uppskatta, men blir värdet på en gammal MariaDB-aktie att ligga på under 2 €, ja då blir vi besvikna. Det här vore alltså totalt 210.000 € för TF.

Men nu till det viktiga: TF har grundat en matchningskampanj. Kan Hanken, kan vi. Hanken må ha Nalle Wahlroos, men TF har också sina bakgrundskrafter (nämligen tre st. långtida TF-vänner och StÄlMar), och de har lovat förgylla de donationer som kommer in under hösten, från och med detta tryck! Under kampanjen kommer matcharna fördubbla varje € du lägger i ett innovativt förhållande av upp till 1:1, så nu om någonsin är det läge att agera. Kom ihåg att här är alla euron lika välkomna, man må så tala om månadslöner eller kostnaden för en öl på Urdsgjallar.

Bakgrundskrafterna, ett antal godhjärtade donatorer och vi IT-nykomlingar, har redan före den gyllene kampanjen bidragit med en grundplåt; IT-nykomlingarna med anspråkslösare belopp. Själv tyckte jag det vore teknologiskt med ett primtal, och kände mig femsiffrig men något snål, så jag valde det minsta femsiffriga primtalet. (Facit: 10007). Men TF är inte färdig än, och nu hoppas de precis alla vill delta i byggandet av deras nya nationshus, så skapar vi det tillsammans.

Därmed vill vi få till stånd just det grupptryck jag först inte kände för. Känn efter! Har TF hjälpt dig på traven? Kan du uttrycka din tacksamhet genom att städa i gamla aktiedepåer? Kan du skapa förutsättningar för kommande generationer att ha glädje och nytta av TF, genom att lätta på dina fondandelar eller eventuella likvida medel?

Läs då mera på TF:s nätsida vision.tf.fi om hur donationen går till i praktiken. 

För TF behöver pengar, även av dig!

Liknande artiklar

17.06.2024

Om jag blir uppsagd

13.06.2024

Kom med i TFiFs motorcykelklubb ”MC TFiF”

11.06.2024

Cementindustrin stryper sina klimatutsläpp – forskare varnar för överoptimism