Utbyte erbjöd autentiska upplevelser av en annorlunda kultur

06.09.2024

Ett ökat intresse för utbyten längre bort från Finland märks bland TFiFs stipendieansökningar. En av dem som har valt att vidga vyerna genom att åka till ett för honom helt främmande ställe med en annorlunda kultur är Marcus Forsman, nyss hemkommen från sitt utbyte i Indonesien.

Foto: Privat

 

Marcus Forsman studerar maskinteknik vid Aalto-universitetet och avklarade sina sista studiepoäng för kandidatexamen på utbyte under vårterminen. Han har alltid haft ett intresse för att åka till Asien och uppleva ett helt annorlunda resmål i jämförelse med Europa. När det blev dags att fundera på utbytesland kändes det som en ypperlig chans att välja ett land i Asien, då han skulle ha över fem månader på sig att uppleva både utbytesorten och resmål runtom. Han sökte till tre olika alternativ och fick sedan godkänt att åka till sitt förstahandsval – Jakarta i Indonesien. Forsman och en studerande från finska sidan vid Aalto var de första från universitetet som åkte till Indonesien på utbyte.

Efter att utbytet blev säkerställt från Aaltos sida följde en hel del byråkrati. Det mottagande universitetet behövde dokument som betyg, utdrag över inkomster och visum. Det behövdes också fyra olika vaccin.

– Universitetet hjälpte till med studerandevisum och studenthälsan med vilka vaccin som behövdes, så man behövde inte navigera allt på egen hand. Det fanns också gott om studentbostäder så att hitta boende var inget problem. Universitetet hjälpte till med att fördela bostäderna men det var inget måste att bo i dem och det finns också alternativ som t.ex. AirBnB, säger Forsman.

Utbytet finansierades med studiestöd, studielån, egna besparingar och stipendier från bland annat TFiF. Forsman rekommenderar att söka alla stipendier som går att få för att kunna uppleva så mycket som möjligt under utbytet utan att behöva fundera för mycket på ekonomin.

Väl framme i Jakarta körde studierna i gång och där märktes stora skillnader till Finland. Kurserna valdes på förhand, men väl framme framkom det att kurserna som valts inte fanns, så Forsman måste göra om studieplanen. Skolan var dock väldigt hjälpsam med att planera om studieplanen samt se till att anmälningar gjordes på rätt sätt. Han tog sina sista studiepoäng på kandidatnivån i Indonesien och var bland få på den nivån, då största delen av andra utbytesstuderande studerade på magisternivå. Studierna var också mer gammalmodiga jämfört med Finland, med papper och penna som studieverktyg på en del kurser, ca. 80 % närvarokrav och långa kurser eftersom året är indelat i två perioder istället för våra fem.

– Studierna var internationella och förväntningen var att undervisningen skulle ske på engelska, men ibland kunde föreläsarna ändå börja förklara på indonesiska. Då var det bara att kolla igenom diabilderna, som oftast var på engelska, och studera självständigt, Jag är relativt säker att jag var flera av professorernas första utbyteselev dom undervisade någonsin, säger Forsman.

Förutom skillnader i studierna märkte Forsman också skillnader i kulturen. Indonesien är ett muslimskt land med böneutrop fem gånger om dagen och vissa lite annorlunda sätt än vi är vana med i Finland, så som ingen alkohol eller annorlunda klädsel.

– Jag vaknade av ett främmande ljud tidigt på morgonen och undrade vad det var. Jag insåg efter en stund att det ju var böneropet. Det var en ny upplevelse.

Indonesien är ett populärt resmål för turister som vill uppleva paradisöar så som Bali. I Jakarta är mängden turister dock låg och tack vare det kunde Forsman uppleva det autentiska Indonesien under sitt utbyte.

– Eftersom Jakartas invånare är främst Indoneser stod man ut då man såg annorlunda ut. Folk var intresserade av vad man gjorde där och ville gärna berätta om sina egna liv och om Indonesien. Jag blev också inbjuden till folk och fick se hur de bodde, så upplevelsen skilde sig mycket från en vanlig semesterresa.

På fritiden såg Forsman till att uppleva så mycket som han kunde. Han gjorde många resor till bland annat Bali, Thailand, Malesien och Vietnam.

– I Indonesien och närliggande länder finns det otrolig variation. Dels är det olika kulturer och religioner, dels varierande natur. Jag besökte bland annat djungel, paradisöar och vulkaner.

Universitetet erbjöd också möjligheten att utöva hobbyer på fritiden på ett sätt som liknar det vid universiteten i USA. Forsman valde att spela fotboll vilket också gav möjligheten att träffa nya kompisar utöver kurskamrater och andra utbyteselever.

Det verkar bli allt mer populärt att åka längre bort på utbyte – varför tror du att det är så?

– Åker man på utbyte inom Europa är kontrasten till det vanliga livet nödvändigtvis inte lika stor, med kulturer som är ganska lika vår egen. Det är definitivt en större utmaning att åka till ett helt främmande land långt borta hemifrån, men det är en rikedom att få bekanta sig med en helt ny kultur och ett ganska annorlunda liv än det man är van vid. Det är inte för alla men känner man att man vill vidga sina vyer är utbyte en utmärkt chans att göra det.

Vad saknar du nu när du har återvänt till Finland?

– Mitt utbyte var tajmat bra eftersom jag återvände till Finland på sommaren. Utbytet gav mig mycket och samtidigt lärde jag mig också att uppskatta Finland på ett annat sätt. Efter sommaren kommer nog värmen att vara någonting jag längtar efter. Jag kommer också att sakna att uppleva något nytt varje dag. Hela vårterminen var full med nya upplevelser så det kommer att vara en omställning att återvända till vardagen igen. Jag är tacksam för möjligheten jag fick att åka på ett oförglömligt utbyte i Indonesien.


Är du på väg på utbyte nästa vår? Höstens stipendieansökan är öppen tills 31.10.2024. Stipendier kan ansökas för utbytesstudier, studieresa, utlandspraktik eller studier (i Finland). Läs mer här 

Liknande artiklar

16.09.2024

Träbaserade paljetter och ekologisk finess – nya kristaller ska transformera textilindustrin

12.09.2024

Det behövs politiker med fingertoppskänsla för IT-system

09.09.2024

TFiF Golf 2024