Den stora myten om staten och marknaden

08.12.2023

Om bara staten skulle låta bli att lägga sig i den fungerande fria marknaden! Tänk så mycket effektivare den osynliga handen då skulle jobba.

Det är något Adam Smith aldrig skulle ha sagt, inte heller Anders Chydenius, om vi ska bli snäppet mer fosterländska. Vad Adam och Anders kämpade emot var inte miljörörelsen, den globala uppvärmningen eller socialstaten, utan merkantilismen. Inte ens Friedrich von Hayek påstod att all reglering och alla statliga åtgärder är av ondo, hur mycket motpol till John Maynard Keynes han än var.

Varför börjar jag plötsligt prata nationalekonomi? Jo, för att jag sett en podcast med den amerikanska vetenskapshistorikern Naomi Oreskes, professor vid Harvard. Hon har i åratal forskat i vad som lett till den propaganda även jag i tiden föll för, nämligen att avreglering och privatisering är patentmediciner som höjer effektiviteten och leder till en bättre värld.

För Ayn Rand och ”Och världen skälvde” föll jag dock inte. Hon beskrev 1957 ett dystopiskt USA där företagen lider av ett förlamande regleringsvansinne, som förhindrar tillväxten. Hade jag stövlat över boken som tonåring, hade jag svalt den fullt ut.

Vad Oreskes forskat i är den neoliberala propagandans tillkomst och uppbyggnad. Hon är ingen vänsterpolitiker utan en neutral forskare, och logiken är bestickande. Amerikanska miljardärer med ett intresse av status quo har systematiskt byggt upp en propagandaapparat lika tilltalande, lika framgångsrik och lika ondsint som högerpopulisterna: Man har präglat samhällsklimatet genom att påverka allting från språkbruket till universitetsundervisningen.

Tag språkbruket. Det diskuteras statliga ”ingripanden” i marknaden, när det handlar om grundläggande regler om ägande, ansvar och plikter. Får man smutsa ned gemensam egendom och tvinga andra att betala? Med vilka medel får storbolag förhindra konkurrens och skapa monopol, alltså en erkänt ineffektiv marknad? Vi talar inte om en ”statlig intervention” om man genom regleringar kringskär min personliga frihet att köra på vänster sida vägen, inte höger. Precis som i trafiken, i försvaret och hälsovården har staten en roll på marknaden, för att säkra ett fungerande, rättvist och effektivt samhälle.

Oreskes berättar hur man givit ut massvis gratisexemplar av Ayn Rands böcker. Här har man gallrat bland budskapen ur Adam Smiths och Friedrich von Hayeks produktioner så att ökade inkomstskillnader ter sig som självklara, ja, nödvändiga slutsatser. Kärnan i detta är den så kallade Chicagoskolan.

Tyvärr är Chicagoskolan framgångsrik även i Finland. Jag drar mig till minnes att jag i Forum 2017 roade mig åt hur dåvarande trafikminister Anne Berner hjälpsamt ville avreglera förbindelsebåtstrafiken till Nötö, enligt mottot ”marknadskrafterna fixar”. Då hade jag inte läst Oreskes bok ”The Big Myth: How American Business Taught Us to Loathe Government and Love the Free Market”, och det hade nog inte heller minister Berner.

Staten behövs.

Liknande artiklar

18.11.2024

Professor: Datorerna måste bli bättre på att förstå oss människor

19.11.2024

Urdsgjallar står kvar och får sällskap av bostadshus

20.11.2024

TFiF valde ny styrelse och fastställde verksamhetsplanen för 2025