Utdelningen från TFiFs stipendiefond är fortsatt stabil

01.10.2024

Den årliga utdelningen uppgår till cirka 50 000 euro.

Foto: Matti Rajala

 

Upp till 38 procent av alla ansökningar om stipendier som har riktats till TFiF har beviljats understöd i år. Det visar statistiken för vårens ansökningsrond.

Otto Långvik jobbar som forskningskoordinator vid yrkeshögskolan Novia. Han är därtill ordförande för TFiFs stipendieutskott.

– Vi går igenom varje ansökan noggrant. Tack vare det arbete som görs av TFiFs personal har utskottet en bra syn på vilka ansökningar som ska premieras, säger Långvik.

Stipendieutskottets riktlinjer bygger på flera styrdokument. Det viktigaste dokumentet är stadgarna för TFiFs stiftelse där syftet formuleras så här:

”Stiftelsens ändamål är att inom den svenskspråkiga ingenjörs- och arkitektkåren i Finland verka för främjandet av teknikens, de tekniska vetenskapernas, industrins och byggnadskonstens utveckling.”

– Vi värdesätter genomtänkta och välformulerade ansökningar som beskriver ett tydligt ändamål.

TFiFs stiftelse beviljar stipendier för studierelaterade utlandsvistelser och ger allmänna understöd för studier på hemmaplan.

– När det gäller de allmänna understöden har vi till exempel beviljat medel för att köpa en ny dator eller kurslitteratur. Sökande som är aktiva i ämnesföreningar och ställer upp för det allmänna goda ligger bra till då vi granskar ansökningarna.

Understöden för utlandsvistelser följer en beprövad tumregel.

– Vi beaktar vistelsens längd, avståndet till studieorten utomlands och de lokala levnadskostnaderna då vi slår fast hur stort stipendium som ska beviljas.

Stipendiebeloppen kan variera mellan 300 och 1200 euro. TFiF beviljar också ett Hållbar framtid-stipendium på 3000 euro för ett pågående arbete med ett examensarbete. Det sammanlagda värdet på den årliga utdelningen är cirka 50 000 euro.

– Utdelningen av medel från vår stipendiefond är fortsatt stabil tack vare fondens avkastning, men vi har tyvärr inte haft möjlighet att beakta inflationen och stigande priser.

Långvik efterlyser en bättre kvalitet på ansökningarna.

– Ett växande antal ansökningar kan bestå av en enda mening eller vara slarvigt formulerade medan andra har väldigt mycket kött på benen och ett tydligt syfte.

Hur ser du på regeringens planer att beskatta allmännyttiga stiftelsers inkomster?

– Det är ett vanvettigt förslag. Jag hoppas att regeringens planer inte blir verklighet.


Ännu i oktober hinner du ansöka om stipendium av TFiF. Hållbar framtid stipendiet för slutarbeten inom hållbarhet kan sökas t.o.m. 15 oktober. Höstens stipendier för studier, utbyte, studieresa eller utlandspraktik kan sökas t.o.m. 31 oktober. Läs mer här

På bilden är TFiF-stipendiaten Oscar Löfqvist, som presenterar sitt utbyte till Singapore och sin utlandspraktik i San Fransisco för deltagarna i TFiF-sitzen i september 2024.

Liknande artiklar

04.10.2024

Spindeln i det svenska Finlands AI-nät: Kulturfonden eller TFiF:en?

24.09.2024

”Utrikes- och säkerhetspolitiken handlar i dag allt oftare om teknologi”

23.09.2024

Ära och berömmelse till de bästa inom tekniken – är du en av dem?