Åt vem skulle du ge 30 000 euro?

TFiF och TEK belönar den bästa kreativa idén med priset Finländskt Ingenjörsarbete. Lämna in ditt förslag på en kandidat senast den 25 april.

Yrkeskårens stolthet. En kreativ idé som underlättar vardagen. En katalysator för export. En manick som var otroligt rolig att tillverka!

Kommer du att tänka på ett ingenjörs- eller arkitektarbete som matchar beskrivningen ovan? Kanske du själv varit med i ett projekt som representerar finländskt kunnande som bäst? Eller råkar du känna till en förverkligad snilleblixt som fått för lite uppmärksamhet? Berätta om detta för oss!

Tekniska Föreningen i Finland TFiF och Teknikens Akademiker TEK delar årligen ut priset Finländskt Ingenjörsarbete till en person eller till en arbetsgrupp för en förtjänstfull uppfinning och omsättandet av denna i praktiken. Nomineringen av kandidater för priset är nu öppen.

Alla som önskar kan ge förslag på pristagare. Man får även föreslå sig själv. TEKs teknologiutskott, där även TFiF är representerat, väljer ut finalisterna bland förslagen. Vinnaren utses av TFiFs och TEKs styrelser.

Om Coronaläget tillåter delas priset ut den 11 november vid TEKs 125-års jubileum på Dipoli i Otnäs, Esbo. Priset är 30 000 euro – och naturligtvis även berömmelse och ära.

– Det finns inget som är för litet eller för obetydligt för att det inte i längden kan bidra till något större. Att sporra den tekniska branschen att lyfta fram sina innovationer och därigenom inspirera andra att ta del av en fortgående utveckling är viktigt säger Annika Nylander, verksamhetsledare på Tekniska Föreningen i Finland.

– Vi vill ge en eloge åt och belöna ett ingenjörsarbete med vilket man på ett betydande sätt har förändrat eller förändrar världen och samhället till det bättre. Priset är även ett sätt att berätta om betydelsen av det arbetet vår yrkeskår gör och lyfta fram vikten av det för hela Finland och världen, säger TEKs verksamhetsledare Jari Jokinen.

Betydande arbete

Det första priset för Finländskt Ingenjörsarbetet delades ut år 1981 och gick då till DI Martti Harmoinen. Harmoinen som jobbade på Oy Strömberg Ab fick då erkännandet för utvecklandet av frekvensomvandlare.

Senare har priset gått bl.a. till en grupp som utvecklade en process för att förkorta efterjäsningen av öl (1995), Suuntos arbetsgrupp som utvecklade den nya generationen av armbandsdatorer (2004) och Vaisalas radarteam (2011) . Nyare exempel är utvecklandet av produktfamiljen för hormonspiraler (2017), arbetsgruppen som utvecklar teknik för rymdsatelliter (2019) och teamet bakom robotbussen, Sensible 4 (2020).

Priset utdelas för befrämjandet av det tekniska kunnandet i Finland och kommersialiseringen av detta. Enligt prisreglerna kan det belönade arbetet ha gjorts redan innan föregående pris har delats ut.

– I framtiden finns det ett allt större behov av högklassigt ingenjörskunnande då vi måste bygga samhället på en hållbar grund. Vi behöver innovationer av världsklass, genom vilka vi även får ny export. Då är det bra att ta avstamp i det finländska ingenjörskunnandet säger Jussi-Pekka Teini, sakkunnig för ett hållbart teknologisamhälle på TEK.

Läs mera om priset här (finska)

Lämna in ditt förslag på vinnare senast den 25.4

Bekanta dig med tidigare års vinnare (finska)

Liknande nyheter

12.04.2021

Avtala om villkoren för distansarbete ordentligt

14.04.2021

Arbetssökande, ca 50+ och vill ha stöd i ditt jobbsökande?

12.03.2021

Kommunalvalskandidaterna på webben