Att arbeta på ett rymd start-up  

08.06.2023

Det här är Arthur Tollets historia som är magisterstuderande inom rymdteknik på Aalto universitet.  

Att slå finska höjdrekordet för hobbyraketer. Det var planen för en liten grupp Aaltostuderanden när de grundade Aalto Propulsion, senare Aurora Propulsion Technologies. Planen var att utveckla en hybridraket, och en design som använder fast bränsle och oxidationsmedel i gasform. 

-Hybridraketen flög aldrig, men provkördes flera gånger. Ibland framgångsrikt och ibland mera explosionsartat.  

Själva utvecklingsteamet däremot fick uppenbarligen inte nog av rymden, utan flyttade i stället till satellitbranschen. 

Min historia vid Aurora började sommaren år 2021, då jag blev anställd som mekanisk designer. Som magisterstuderande i rymdteknik, med kandidatavhandling i maskinteknik vid Aalto universitet, lät möjligheten minst sagt intressant.  

Kontrasten att arbeta på en liten rymd-startup i Otnäs var stor, jämfört med min tidigare erfarenhet från kärnkraftsbranschen.  

Arbetet började direkt, utan desto mera utbildning, så egen initiativförmåga. Å andra sidan hade jag ett bra team runt mig att rycka i ärmen vid behov. Också ansvar ramlade i famnen ganska snabbt, jag blev inom några månader ledande mekanisk designer på ett satellitprojekt, vilket kändes stort. 

-I rymden räknas varje gram, är en känd tumregel på NASA. På kubsatelliter är även volym en stor begränsning i designandet.  

Dessutom behöver komponenterna tåla bland annat vakuum, strålning, temperaturskillnader och hård vibration under uppskjutningen. Många saker att tänka på för en mekanisk designer alltså. Här hade jag mycket nytta av min hobbyerfarenhet av 3D printning, eftersom jag snabbt och enkelt kunde producera fysiska mock-ups och prototyper för att till exempel visualisera komplicerade 3D strukturer. 

Jag arbetade på Aurora två somrar och en vinter deltid. Som maskintekniker var den mest intressanta aspekten på jobbet, förutom själva branschen, att företaget har in-house tillverkning, inklusive egen 5-axel CNC fräs.  

-Det mest intressanta med mitt jobb var att kunna medverka i projekt från planeringsskede och tillverkning till leverans av en färdig produkt.  

Det finns en definitiv stolthet i att hålla i handen en självdesignad modul påväg till rymden! 

Om Aurora Propulsion Technologies 

Aurora Propulsion Technologies mission är att utveckla och tillverka drivsystem för små satelliter, allt mellan under 1 och 1000kg i massa. Av produkterna är resistojet styrraketen bekantast för mig, eftersom det är främst vad jag har arbetat med. 

En resistojet använder elektricitet för att skapa värmen som behövs för motorn att fungera. Som drivmedel, inte bränsle eftersom inget brinner, fungerar en inert gas eller vätska. Oftast vatten. Auroras resistojet producerar ungefär 1mN kraft, från ett ca. 10mm långt paket. Krafterna som behövs för att röra sig i rymden är inte stora, så 1N räcker bra för att justera läget på satelliten, eller undvika en kollision. 

Liknande artiklar

16.05.2024

Regeringens nya giv gör livet surt för tekniskt utbildade invandrare

14.05.2024

Lystring kvinnor – missa inte AI-tåget!

07.05.2024

Stort intresse för utbytesstudier