Banbrytande innovation gör livet lättare för diabetiker

11.04.2022

Nya innovativa sensorer ska ersätta nålsting och blodprov. Uppfinningen kan revolutionera den förebyggande vården av diabetespatienter.

Ett samarbete mellan Helsingfors universitet, Åbo Akademi och företaget GlucoModicum har tagit fram ett nytt sätt att mäta blodsockervärden. Den vetenskapliga upptäckten gjordes av professor Edward Hæggströms forskargrupp vid Helsingfors universitet. Produktutvecklingen utförs nu vid GlucoModicum som även anställt analytiska kemister och diplomingenjörer vid Åbo Akademi.

– Vi har utvecklat en sensor som med hjälp av magnetohydrodynamik kan mäta vävnadsvätska och glukoshalten i blodet. Det här innebär att vi kan ersätta blodprov och nålsting med sensorer, säger Johan Bobacka, professor i analytisk kemi vid Åbo Akademi.

Bobacka är vid sidan av sin professorstjänst också delägare och rådgivare för bolaget GlucoModicum som är i färd med att kommersialisera den nya mätmetoden.

– Vi har utvecklat olika prototyper för sensorer och testat till exempel ett armband med en inbyggd sensor där man med hjälp av trådlös teknik kan avläsa glukoshalten i sin egen mobil, säger Bobacka.

Många diabetiker tvingas testa glukoshalten i blodet flera gånger om dagen. Blodproven tas oftast med hjälp av ett stick i fingret.

– Huden är inte skapad för att stickas och testas så många gånger om dagen. Våra sensorer kommer att förbättra livskvaliteten för väldigt många diabetiker, säger Bobacka.

Klinisk testning av sensorer
Den nya mätmetoden har patenterats, men testningen och finslipningen av sensorerna tar tid.

– Eftersom det handlar om mätningen av mikroskopiskt små mängder glukos krävs minutiös kalibrering innan vi är i mål, säger Bobacka.

GlucoModicums verkställande direktör Jokke Mäki berättar att planerna på att köra i gång den internationella försäljningen av sensorerna är långt hunna.

– Kliniska test och användbarhetstestningen av våra produkter pågår för närvarande i Storbritannien, Tyskland och USA. Den här processen kommer att ta tid, säger Mäki.

I fjol inledde GlucoModicum ett samarbete med det amerikanska bolaget Phillips-Medisize för att nå en överenskommelse om masstillverkning av sensorer. Arbetet med att certifiera produkterna enligt ISO-systemets krav har också påbörjats.

– Vi vet ännu inte om sensorerna uppfyller alla kvalitetskrav eller om det behövs ytterligare produktutveckling innan vi kan lansera sensorerna och mätinstrumenten på marknaden, säger Mäki.

Ingen brist på finansiärer
Trots att GlucoModicum hittills inte har sålt en endaste produkt och därmed inte tjänat några pengar har det inte varit svårt att mobilisera kapital för uppstartfasen.

– Vi har fått startkapital från Business Finland och så kallade ängelinvesterare, men nu när affärsutvecklingen går in i en ny fas kommer vi inom en snar framtid att inleda ett nytt samarbete med ett stort bolag i branschen, säger Mäki hemlighetsfullt.

Har ni planer på att notera GlucoModicum på Helsingforsbörsen?
– Vi utesluter inte den möjligheten, men än så länge har vi inte fattat något beslut om det.

Varken Jokke Mäki eller Johan Bobacka vill spekulera kring bolagets marknadsvärde eller den försäljningspotential som hägrar runt hörnet. Mäki tror benhårt på sensorernas betydelse framför allt inom den förebyggande vården.

– Det finns cirka 2,5 miljarder människor i världen som lider av övervikt. Många av dem riskerar att insjukna i diabetes. Nu har vi en innovation som möjliggör en kontinuerlig uppföljning av glukoshalten utan att man tar blodprov stup i kvarten. På det här sättet går det att förebygga nya fall av diabetes och effektivera diagnostiseringen, säger Mäki.

Åbo Akademi tjänar också en hacka
GlucoModicums produktutveckling och de lovande framtidsutsikterna har gynnat Åbo Akademi ekonomiskt. Åbo Akademi är också delägare i GlucoModicum.
Trots att GlucoModicum och Åbo Akademi siktar högt är det relativt få personer som håller i trådarna för sensorernas färd till den globala marknaden. GlucoModicum sysselsätter cirka 20 personer medan professor Johan Bobackas team inom analytisk kemi består av endast tre forskare som är knutna till projektet tills vidare. Utöver detta jobbar några postdoktorala forskare med projektet.

– Vi har goda kontakter till många relevanta nätverk inom näringslivet och forskningen. Och så har vi specialiserat oss på sådana frågor som har bra medvind just nu, säger Bobacka.

Liknande artiklar

15.04.2024

Mona Schalin går mot strömmen

11.04.2024

Låt bli, klicka inte på mig!

08.04.2024

Avancerat brobygge sysselsätter över 110 personer i Pargas