Blåbär och lingon kan ersätta fossila alternativ i kosmetika
18.03.2024Bärvax kan snart bli en kommersiellt gångbar komponent i framställningen av hudkrämer, maskara och läppbalsam. Enligt forskaren Priyanka Trivedi kan satsningen dessutom ge betydande miljövinster.
Endast 3–10 procent av alla skogsbär tas tillvara varje år i Finland, uppger Livsmedelsverket. Nu kan det bli ändring på det. Forskare utreder för närvarande möjligheter att använda sig av bärvax i framställningen av kosmetika.
– Jag har de senaste tre åren forskat i den kemiska sammansättningen av bärvax och utrett hur man skulle kunna effektivera användningen av skogsbär inom industrin, säger forskaren Priyanka Trivedi.
Det gränsöverskridande projektet har involverat forskare i Norge, Sverige och Finland och finansierats av EU-fonden Interreg. Trivedi har lett det finska forskningsarbetet vid Uleåborgs universitet där hon jobbade på en doktorsavhandling.
Vi träffas på kosmetikbolaget Lumenes huvudkontor i Köklax i Esbo. Trivedi balanserar numera mellan rollen som forskare vid Uleåborgs universitet och anställd vid Lumene där hon är knuten till bolagets forsknings- och utvecklingsenhet. Lumene har tidigare erfarenhet av cirkulära lösningar. Bolaget har bland annat använt sig av hjortron i sina produkter. Nu är utvecklingsarbetet inställt på olika sätt att använda sig av bärvax i lingon och blåbär.
Skyddar mot uv-strålning
– Bärvax skyddar mot solens ultravioletta strålning och innehåller bioaktiva och hudvårdande antioxidanter. I synnerhet lingon har goda egenskaper som lämpar sig väl för olika hudvårdsprodukter.
Bärvax skulle enligt Lumenes forskningsteam kunna användas till exempel i framställningen av maskara, olika typer av hudvårdskrämer och läppbalsam.
– Vår forskning visar att bärvax ger bättre viskositet och kan användas som en aktiv och vattentät ingrediens i kosmetika för att ge en behaglig hudkänsla.
Lumenes affärsplan går ut på att utnyttja sidoströmmar inom juiceindustrin. I praktiken skulle man alltså ta tillvara fruktköttet och skalen som blir kvar då bären har pressats på sin saft.
– Vi har kommit fram till att bärens skyddande bärvax inte tar skada av att bären krossas och pressas. De verksamma ämnena finns ju kvar i den biomassa som kvarstår.
Enligt Livsmedelsverkets statistik plockades cirka 18 miljoner kilo skogsbär 2022. Blåbärsskörden uppgick till 9 miljoner kilo medan bärplockarna samlade in 8 miljoner kilo lingon och 300 000 kilo hjortron.
Risk för badwill
Cirka 90 procent av skogsbären plockas av utländska bärplockare som värvas av finländska bolag, enligt uppgifter från Maaseudun tulevaisuus. Branschen har befläckats av flera skandaler där företagare har prickats för brott mot arbetslagstiftningen.
– Våra samarbetspartner har förbundit sig att följa våra strikta etiska riktlinjer. Det är viktigt för oss att leveranskedjan är i skick och att bärplockarna får skälig ersättning för sitt jobb, säger Trivedi diplomatiskt.
Lumene bedömer att det finns tillräckligt med råvara i de finska skogarna för att trygga kosmetikaindustrins behov i Finland.
– Enligt de kalkyler vi har gjort behöver vi inte importera bär för att få tillräckligt med råvara. Det finns ett överflöd med bär inom landets gränser. Det handlar snarare om att få fason på leveranserna.
Minskat koldioxidavtryck
Nästan all kosmetika innehåller fossil paraffin, som är en vaxlik blandning av kolväten som tillverkas av petroleum. Enligt konsultbolaget Fairglow står kosmetikaindustrin för cirka 1 procent av de globala utsläppen av växthusgaser.
– Genom att byta ut fossila ingredienser och komponenter mot bärvax skulle vi kunna minska på koldioxidavtrycket i kosmetikabranschen. Endast två procent av all kosmetika som framställs i världen bygger för närvarande på växtbaserade alternativ.
De vaxingredienser som för närvarande används inom den finska kosmetikaindustrin importeras från Sydamerika, Asien och Afrika.
– Det handlar bland annat om risvax, palmbaserad karnaubavax eller vegetabiliskt candelillavax som förutsätter långa transportsträckor. Det vore mer ekologiskt att använda sig av lokala råvaror och bär.
Priyanka Trivedis team består av fyra personer som utreder när, hur och i vilken omfattning som tillverkningen av kosmetika av bärvax skulle kunna realiseras.
– Största delen av jobbet äger rum i våra laboratorier. Det kommer att ta några år innan Lumenes nya bärbaserade produkter har hittat fram till affärernas hyllor. Business Finland har beviljat finansiering för projektet till och med 2026. Vi hoppas att vi har kommit i mål senast då, säger Trivedi.
Kommer övergången till bärbaserade kosmetiska produkter att ge Lumene besparingar?
– Det beror helt och hållet på omfattningen av produktionen och hur vi lyckas skala upp tillverkningen av kosmetika som innehåller bärvax. Vi satsar på det här projektet främst för att utveckla hållbara och klimatvänliga alternativ som är skonsamma mot miljön.