De förbättrar Finlands konkurrenskraft – finalisterna för priset Finländskt ingenjörsarbete 2022

19.09.2022

TFiF och TEK delar i slutet av november ut ett pris på 30 000 euro till en arbetsgrupp som avsevärt har främjat det tekniska kunnandet i Finland. De fyra finalisterna har utvecklat ett snabbtest för corona, gjort ljud synligt, förnyat pappersmaskiner och utvecklat simulatorteknik för arbetsmaskiner.

Priset Finländskt ingenjörsarbete är ett pris till människorna bakom tekniken. Tekniska Föreningen i Finland TFiF och Teknikens akademiker TEK har delat ut priset sedan 1980. Läs om de tidigare vinnarna här.

– Att belöna och lyfta fram dem som utför det finländska ingenjörsarbetet är en hederssak för oss. Högkvalitativt och nyskapande ingenjörsarbete är en förutsättning för vårt välfärdssamhälle, säger TEK:s verksamhetsledare Jari Jokinen.

Vem som helst fick föreslå pristagare. TEK:s teknikutskott valde ut de fyra finalisterna. TEK:s och TFiF:s styrelser väljer vinnaren, som vi offentliggör i november 2022.

– Med de valda finalisterna ser vi detta år bredden av problemlösande och innovationer inom tekniken. Finalisterna kommer med lösningar för såväl dagsaktuella som långtida utmaningar, säger TFiF:s verksamhetsledare Annika Nylander.

På TEK:s webbplats kan du se videor där finalisterna svarar på frågan hur de räddar världen.

Finalisterna för priset Finländskt ingenjörsarbete 2022

Finalist 1: GenomEra

Under de senaste åren har Abacus Diagnostica från Åbo framför allt utvecklat och tillverkat PCR-snabbtest för corona för laboratorier och sjukhus. PCR-testsystemet GenomEra för infektionssjukdomar, såsom corona, kräver inte sterila rum, specialutbildad personal eller långa väntetider. Resultaten av test med GenomEra blir klara automatiskt på cirka en timme.


Finalist 2: NL Camera

Helsingforsiska Noiseless Acoustics akustiska kamera skapar med hjälp av en beräkning av ljud- och ultraljudsignaler från 124 mikrofoner en bild på skärmen. Bilden visar i realtid ljudkällornas riktning för användaren. Kunderna använder NL Camera för att identifiera elfel, lokalisera luft- och gasläckage och uppskatta storleken på läckagen till exempel i sina fabrikslokaler och raffinaderier.


Finalist 3: OptiCalender Multinip

I början av 1990-talet gjordes vid Valmets fabrik ett diplomarbete som förnyade ytbehandlingstekniken för tidskriftspappersmaskiner. Den patenterade uppfinningen av Juha Lipponen och Pekka Koivukunnas möjliggör belastning på valsarna i en tidskriftspappersmaskins flervalskalander så, att varje vals belastas lika mycket. Teknologiföretaget Valmet har sålt kalandrar till ett värde av uppskattningsvis en miljard euro.


Finalist 4: Simulatorteknik

Med tammerforsiska Creanex simulator kan en människa lära sig till exempel använda skogs- och gruvmaskiner eller köra fordonskombinationer och spårvagn. Creanex specialitet är simulatorer med ett äkta styrsystem för arbetsmaskinen eller anordningen som simuleras. Hittills har Creanex levererat över 600 utbildnings- och produktutvecklingssimulatorer runt om i världen.


 

Text: Katariina Rönnqvist, TEK

Foto: Markus Sommers

Liknande artiklar

19.02.2024

Han vill ge skogsindustrin ett nytt lyft

16.02.2024

Algoritmen som gräsrotsbyråkrat

14.02.2024

Helsingforsbörsen backar, men det finns alternativ