De förbättrar Finlands konkurrenskraft – finalisterna för priset Finländskt ingenjörsarbete 2022

19.09.2022

TFiF och TEK delar i slutet av november ut ett pris på 30 000 euro till en arbetsgrupp som avsevärt har främjat det tekniska kunnandet i Finland. De fyra finalisterna har utvecklat ett snabbtest för corona, gjort ljud synligt, förnyat pappersmaskiner och utvecklat simulatorteknik för arbetsmaskiner.

Priset Finländskt ingenjörsarbete är ett pris till människorna bakom tekniken. Tekniska Föreningen i Finland TFiF och Teknikens akademiker TEK har delat ut priset sedan 1980. Läs om de tidigare vinnarna här.

– Att belöna och lyfta fram dem som utför det finländska ingenjörsarbetet är en hederssak för oss. Högkvalitativt och nyskapande ingenjörsarbete är en förutsättning för vårt välfärdssamhälle, säger TEK:s verksamhetsledare Jari Jokinen.

Vem som helst fick föreslå pristagare. TEK:s teknikutskott valde ut de fyra finalisterna. TEK:s och TFiF:s styrelser väljer vinnaren, som vi offentliggör i november 2022.

– Med de valda finalisterna ser vi detta år bredden av problemlösande och innovationer inom tekniken. Finalisterna kommer med lösningar för såväl dagsaktuella som långtida utmaningar, säger TFiF:s verksamhetsledare Annika Nylander.

På TEK:s webbplats kan du se videor där finalisterna svarar på frågan hur de räddar världen.

Finalisterna för priset Finländskt ingenjörsarbete 2022

Finalist 1: GenomEra

Under de senaste åren har Abacus Diagnostica från Åbo framför allt utvecklat och tillverkat PCR-snabbtest för corona för laboratorier och sjukhus. PCR-testsystemet GenomEra för infektionssjukdomar, såsom corona, kräver inte sterila rum, specialutbildad personal eller långa väntetider. Resultaten av test med GenomEra blir klara automatiskt på cirka en timme.


Finalist 2: NL Camera

Helsingforsiska Noiseless Acoustics akustiska kamera skapar med hjälp av en beräkning av ljud- och ultraljudsignaler från 124 mikrofoner en bild på skärmen. Bilden visar i realtid ljudkällornas riktning för användaren. Kunderna använder NL Camera för att identifiera elfel, lokalisera luft- och gasläckage och uppskatta storleken på läckagen till exempel i sina fabrikslokaler och raffinaderier.


Finalist 3: OptiCalender Multinip

I början av 1990-talet gjordes vid Valmets fabrik ett diplomarbete som förnyade ytbehandlingstekniken för tidskriftspappersmaskiner. Den patenterade uppfinningen av Juha Lipponen och Pekka Koivukunnas möjliggör belastning på valsarna i en tidskriftspappersmaskins flervalskalander så, att varje vals belastas lika mycket. Teknologiföretaget Valmet har sålt kalandrar till ett värde av uppskattningsvis en miljard euro.


Finalist 4: Simulatorteknik

Med tammerforsiska Creanex simulator kan en människa lära sig till exempel använda skogs- och gruvmaskiner eller köra fordonskombinationer och spårvagn. Creanex specialitet är simulatorer med ett äkta styrsystem för arbetsmaskinen eller anordningen som simuleras. Hittills har Creanex levererat över 600 utbildnings- och produktutvecklingssimulatorer runt om i världen.


 

Text: Katariina Rönnqvist, TEK

Foto: Markus Sommers

Liknande artiklar

11.07.2024

Rekordmånga diplomingenjörer fick examen

08.07.2024

Tre tips för att känna igen och motverka bias och ojämlikhet inom AI

02.07.2024

Det här ska du tänka på då du söker jobb