Fem hållbara lösningar – här är finalisterna för priset Finländskt ingenjörsarbete 2021

24.09.2021

Nu presenterar vi finalisterna för priset Finländskt ingenjörsarbete 2021. TFiF och Teknikens akademiker TEK tilldelar vinnaren 30 000 euro.

Priset Finländskt ingenjörsarbete lyfter fram experter inom teknik och tillämpning av kunskap i praktiken. Det fokuserar på personerna bakom tekniken. Priset, värt 30 000 euro, ges till en person eller en grupp som ett erkännande för betydande arbete inom ingenjörs- eller arkitektbranschen. Priset delas ut årligen av Tekniska Föreningen i Finland TFiF och Teknikens akademiker TEK. Förra året gick priset till teamet bakom Sensible 4 GACHA-robotbussen.

– I Finland har vi ett utmärkt tekniskt kunnande. Vi har den kapacitet som behövs för att kunna förverkliga visioner och tankar, som kanske tidigare ansetts vara omöjliga eller åtminstone mycket krävande. Samtidigt är det viktigt att vi finländare lär oss att föra fram vårt värde och kunnande, detta gör ingen annan för oss. Genom att lyfta upp våra framgångar sprider sig inspirationen för att nå nya mål som ringar på vattnet, säger TFiFs verksamhetsledare Annika Nylander

Jari Jokinen, verksamhetsledare för TEK, säger att Finlands framgång och välbefinnande bygger på experter och kunnande.

– Högteknologiska exportprodukter går hand i hand med välfärdstjänster. Inte bara på grund av det verkliga värdet av ingenjörsarbete, utan också för att det gör det möjligt för oss att utbilda, ta hand om och vårda. Därför bör det arbete som ingengörer åstadkommer hyllas såväl som de som utför det, säger Jokinen.

I våras kunde alla som ville lämna in förslag på kandidater för priset. TEKs teknologiutskott valde ut fem finalister bland förslagen. Vinnaren avgörs av TFiFs och TEKs styrelser och publiceras i november 2021.

 

Finalisterna för priset Finländskt ingenjörsarbete år 2021

Finalist 1:

ABBs Azipod®-roderpropeller-system

Azipod®-roderpropellersystem är en innovation inom miljöteknik. Systemet sparar upp till 20 procent av marint bränsle jämfört med traditionella propellrar. Azipod förbättrar fartygets manövreringsbarhet och därmed säkerheten. Azipod är en miljardverksamhet för ABB. Azipod var också en av finalisterna år 2020.

Kandidater: B.Sc. Jukka Varis, M.Sc. Antti Ruohonen, M.Sc. Juha Koskela, M.Sc. eMBA Antti Lehtelä, B.Sc. Marcus Högblom, M.Sc. Sakari Sorsimo och B.Sc. Tommi Lempiäinen

Finalist 2:

Kuori-pekskärmsteknologi

Kuori är specialiserat på stora skräm- och pekskärmslösningar som tål frost, värme, vatten och damm. Skärmarna fungerar utomhus och inomhus, till exempel i digital utomhusreklam. Kuori-produkternas modulära struktur möjliggör kundbaserad anpassning såväl som massproduktion. Det är inte nödvändigt att byta ut en trasig skärm mot en ny: det räcker med att reparera den trasiga modulen. Produktens livslängd ökar och mängden avfall och behovet av komponenter minskar.

Kandidater: MBA, tekn.stud. Jarkko Jokelainen, DI Huiyang Yu, tradenom Maria Jokelainen och tekn.stud. Janne Nordström.

Finalist 3:

Sandvik RockPulse™-borrsystem

Sandviks RockPulse™ är ett bergborrnings- och mätsystem. Det ger omedelbar information om borrningsförhållanden och utrustningsstatus genom beröringsfri mätning. RockPulse optimerar borrningens kostnadseffektivitet och energiförbrukning. Det förbättrar även gruvsäkerheten. Det digitala verktyget används i gruvor och grävarbeten. RockPulse var också en av finalisterna år 2020.

Kandidater: TD Tuomo Pirinen, DI Noora Kalevo, DI Pasi Hämäläinen, DI Timo Setälä, DI Vesa Uitto och DI Jarno Viitaniemi

Finalist 4:

Solar Foods Solein-proteinodlingsteknologi

Solar Foods teknik producerar Solein-protein med hjälp av mikrober från luft och el. Livsmedelsindustrin kan använda det veganska pulvret som råvara. Startupen är i demofasen och kommer att växa och vara en del av hållbar matproduktion i framtiden. Solar Foods-teknik kan producera mat nästan var som helst – även i rymden.

Kandidater: TkD Pasi Vainikka, TkD Juha-Pekka Pitkänen, ingenjör (YH) Sami Holmström och TkD Petri Tervasmäki.

Finalist 5:

VTTs tvåvägs elektrolyser-bränslecellsystem

VTTs tvåvägs högtemperaturelektrolyser-bränslecellsystem är ett svar på utmaningen utsläppsfri energiproduktion. VTTs forskargrupp har byggt ett ”minikraftverk” som både kan producera miljövänligt grönt väte och balansera det lokala elnätet genom att generera el. Större kraftverk kan byggas modulärt baserat på det nu demonstrerade systemet. Det speciella med fastoxidtekniken är att man kan uppnå högre effektivitet jämfört med konkurrerande elektrolyserteknik. Kolneutralitetsmål skapar en global efterfrågan på grönt väte.

Kandidater: TkD Ville Saarinen, DI Mikko Kotisaari, DI Jari Pennanen, DI Valtteri Pulkkinen, TkD Olli Himanen, FD Jari Kiviaho, TkD Olivier Thomann och DI Aki Nieminen.


Vi kommer att publicera intervjuerna av finalisterna i oktober. Vinnaren av priset Finländskt ingenjörsarbete tillkännages i november.

Priset Finländskt ingenjörsarbete har delats ut sedan 1980. Bekanta dig med vinnarna (på finska): https://www.tek.fi/fi/2020

text: Katariina Rönnqvist, bild: Helena Hagberg

Liknande artiklar

11.07.2024

Rekordmånga diplomingenjörer fick examen

08.07.2024

Tre tips för att känna igen och motverka bias och ojämlikhet inom AI

02.07.2024

Det här ska du tänka på då du söker jobb