Motiverade medarbetare sjukskriver sig sällan 

05.01.2024

Juristen och ekonomen Camilla Kylander anser att många rekryteringsprocesser fäster alltför stor uppmärksamhet vid formell kompetens. Om du fokuserar alltför mycket på det som står i ett CV händer det lätt att du försummar motivationen, säger hon.

Foto: Janica Lönn

 

”Jag jobbade tidigare med juridiska frågor på konsult- och advokatbyråer. Jag ansvarade bland annat för skatterättsliga ärenden. Trots att jag presterade fint i jobbet och gjorde bra ifrån mig saknades den inre glöden. Det kändes som om jag hade befunnit mig i fel film där endast 30 procent klaffade men där resten inte satt rätt.

Min kollega Satu Lappalainen tänkte i samma banor. Vi frågade oss själva varför ingen hade lagt märke till vår bristande motivation i samband med rekryteringen då vi anställdes. Vi beslöt att säga upp oss och grunda en egen rekryteringsbyrå. Så föddes företaget Minjon. Vi har specialiserat oss på rekryteringen av jurister inom affärsvärlden och har i dag cirka 20 medarbetare.

Minjon fokuserar på motivationens centrala betydelse som drivkraft då vi rekryterar medarbetare för våra kunder. Vi närmar oss frågan via 16 olika motivationskällor och pejlar vad som motiverar dig som arbetstagare. Kartläggningen av en sökandes motivation hjälper oss att komma fram till hur väl ett arbetsuppdrag eller en tjänst skulle passa just den personen.

Vi försöker till exempel komma underfund med hur väl du känner dig själv och vad som ger dig energi på jobbet. Trivs du i kontakten med andra människor och situationer där du förväntas vara social eller vill du hellre ha det tyst och stilla omkring dig då du jobbar?

Vill du jobba självständigt eller behöver du ett bollplank och mycket teamarbete där du kan testa dina idéer? Vill du jobba strategiskt och på ett teoretiskt plan eller tilltalas du mera av hands on och snabba resultat? Motiveras du av status och pengar eller ett idealistiskt mål.

Motivationskällorna kan ibland vara åldersrelaterade. Z-generationen motiveras allt oftare av stabila omständigheter, förutsägbarhet och en vilja att uppnå sinnesfrid i en föränderlig värld som präglas av pandemier, oroligheter och miljökriser.

Vi försöker beta av dessa frågeställningar då vi intervjuar kandidater. Våra intervjuer påminner om förtroliga samtal där vi diskuterar vilka värderingar som är viktiga för den som har sökt ett jobb. Det är viktigt att lista ut vad folk går i gång på.

Många rekryteringsprocesser fäster alltför stor uppmärksamhet vid formell kompetens och tidigare arbetserfarenhet. Om du fokuserar alltför mycket på det som står i ett CV händer det lätt att du försummar den interna drivkraften och motivationen.

Vårt mål är att det blir en så bra match mellan arbetsgivaren och arbetstagaren som möjligt. En stark motivation innebär att du har grundpelarna i skick i jobbet. Motivationen ger dig resiliens när allt inte går som på räls. Forskningen visar att motiverade arbetstagare inte är sjukskrivna lika ofta som genomsnittet. Att utveckla en medvetenhet om sin motivation är ett bra sätt att förebygga utbrändhet och hitta rätt i arbetslivet.”

 

 

Liknande artiklar

11.07.2024

Rekordmånga diplomingenjörer fick examen

08.07.2024

Tre tips för att känna igen och motverka bias och ojämlikhet inom AI

02.07.2024

Det här ska du tänka på då du söker jobb