TekNatur firar 30-år med en ny utmaning, årets tema var klimatverkstad

25.04.2023

TekNatur är en tävling i teknik och naturvetenskap för åk 7-9 och gymnasierna i de finlandssvenska skolorna. I trettio år har TekNatur erbjudit spännande finaldagar och i år arrangerades tävlingen på Yrkeshögskolan Arcada. Fredagen den 21 april avgjordes de vinnande lagen i Sjukampen och Teknatur/Utmaning.

Efter en mycket spännande förmiddag då Sjukampens finalister tävlade i årets final gick vinsten slutligen till Ekenäs Högstadieskola 7a.

Som en god tvåa kom Vasa övningsskola och Winellska skolan och tredje platsen knep Ekenäs Högstadieskola 7e.

De övriga finalisterna var Grundskolan Norsen i Helsingfors och Sursik skola i Pedersöre och Mattliden.

Under tiden domarna gick igenom resultatet från tävlingen hade klasserna möjlighet att spela på Seppo-plattformen ett spel, som innehöll frågor om teknik och naturvetenskap.

Nytt för i år var den nya tävlingen TekNatur/Utmaning

Under Finaldagen pitchade också Teknatur/Utmaningens finalister sina projekt för domarna.

Konceptet för den nya tävlingen var en aktivitetsdag för elever där naturvetenskap, teknik och matematik stod i centrum, men dagen bjöd också på diversitet, innovation och acceptans för olikhet. Eleverna funderade tillsammans på aktuella klimatfrågor som de speed-innoverade kring.

Deltagarna med olika bakgrund jobbade i grupper på 5 elever och fick stöd av lagledare och inspiratör som handledde dem. I slutet av dagen presenterade lagen sina idéer för de andra deltagarna och domarna i form av en visualisering eller presentation.

Vinster delades ut i följande kategorier:

  • Teamanda
  • Nytänkande idé
  • Vidareutvecklingspotential
  • Pitch

Bästa nytänkande idé gick till gruppen Gröna globen och Återvinning av mat.

Bästa vidareutvecklingspotential gick till gruppen som talade om överkonsumtion och övergödning och till den andra gruppen som talade om Travel experience education.

I år deltog ett rekordantal elever, totalt 120, 8 till 9 klassister från 15 olika skolor.

Tävlingens sponsorer är Vaisala, Svenska kulturfonden, STEK, Magnus Ernrooth stiftelse, Oscar Öflund, Stiftelsen Tre Smeder, Svenska Folkskolans vänner, R. Erik och Bror Serlachius Stiftelse.

Arrangörerna är Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland, Tekniska Föreningen i Finland rf (TFiF) och Yrkeshögskolan Arcada.

För mera information hör av dig till TekNaturs informatör
Maria von Bonsdorff-Hermunen, tfn 050 59 22846, teknatur@teknatur.fi
www.teknatur.fi

Så här lät det när Annika Nylander verksamhetsledare vid Tekniska Föreningen i Finland talade med Hbl på TekNaturs Finaldag!

Läs artikeln här!

 

Liknande artiklar

16.05.2024

Regeringens nya giv gör livet surt för tekniskt utbildade invandrare

14.05.2024

Lystring kvinnor – missa inte AI-tåget!

07.05.2024

Stort intresse för utbytesstudier